Toch zijn Blauwtjes in het voorjaar, de zomer en de herfst bijna elke dag te zien.
Toch zijn Blauwtjes in het voorjaar, de zomer en de herfst bijna elke dag te zien. Foto: pr

Beter blauwtjes zien dan er eentje lopen

Algemeen 38 keer gelezen

Wellicht heeft menigeen van u ooit eens een ‘Blauwtje gelopen’, maar waarschijnlijk nooit bewust een Blauwtje gezien. Toch zijn Blauwtjes in het voorjaar, de zomer en de herfst bijna elke dag te zien.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle en omstreken

Capelle - Blauwtjes zijn kleine dagvlinders van de grote familie Lycaenidae met zo’n 120 soorten in Europa. Slechts enkele soorten zijn in Nederland inheems en in Capelle treffen we maar 2 soorten aan: het Boomblauwtje en het Icarusblauwtje. De naam Blauwtjes voldoet niet strikt aan ‘het blauw zijn’: vele soorten zijn donker- of lichtbruin met allerlei kleurige stippen.

Het Boomblauwtje komt waarschijnlijk het meeste voor in Capelle. De bovenkant van de vleugels zijn echt mooi hemelsblauw, bij vrouwtjes met brede zwarte randen. De onderkant is lichtblauw met zwarte stippen. Het Boomblauwtje heeft vele waardplanten (planten waarop eitjes worden afgezet).

Suikerrijk druppels

In Capelle is vooral klimop belangrijk. Helaas wordt de klimop vaak bestreden als zijnde een parasiet die bomen of muurgevels aantast. Een misverstand: de hechtworteltjes waarmee de Klimop de bomen (of muren) in klimt zijn gewoon een soort klittenband. De klimop haalt zijn water en voedingsstoffen gewoon met zijn wortels uit de grond. De rupsen van het Boomblauwtje eten vooral bloemen en minder bladeren. De rupsen scheiden suikerrijke druppeltjes uit waar mierensoorten van snoepen. Het Boomblauwtje overwintert als pop van de 2e generatie.

Bloemrijk

Het Icarusblauwtje is de wijdst verspreide Blauwtjessoort in Europa. Het mannetje heeft blauwe bovenvleugels en lichtbruine ondervleugels met zwart-witte stippen, het vrouwtje donkerbruine bovenvleugels met oranje stippenband. Waardplanten zijn voornamelijk klaversoorten. Bloemrijke bermen zijn voor hun heel belangrijk. Gemeente Capelle kan hier echt aan bijdragen door maai-maatwerk. Langs de aangelegde ‘Natuurlijke Oevers’ in het Schollebos kwamen vlinderbloemigen (o.a. Rolklaver) veel voor, maar ze hebben door verkeerd maaibeheer een behoorlijk blauwtje gelopen!

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC of kijk op:

www.natuurvriendencapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 12 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15