"Het schoolvoetbal is in de loop van de jaren sterk veranderd in aanbod", vertelt Van Embden. "Toen deden alleen de hoogste groepen mee."

Hans van Embden neemt afscheid na veertig jaar sporttoernooien verzorgen

Algemeen 34 keer gelezen

Sinds 1979 is hij als vakleerkracht bewegingsonderwijs actief in Capelle aan den IJssel. De Krimpenaar organiseerde honderden sporttoernooien, met zijn vakbroeders- en zusters. “Aan alles komt een einde”, stelt Hans van Embden.

Door Cor Hulsbus

Capelle - Toen ik in 1979 begon, waren er al wel voetbal- en korfbaltoernooien. “Het schoolvoetbal is in de loop van de jaren sterk veranderd in aanbod”, vertelt Van Embden. “Was het in begin jaren tachtig nog alleen de hoogste groepen van het basis onderwijs. Het is nu uitgegroeid van groep 3 tot en met 8 in diverse categorieën van 11-11 tot 6-6 en 8-8. Op zich best uniek, maar dat is mijn inschatting. Dat komt omdat onze werkgevers de schoolbesturen, de gemeente en Sportief Capelle hun financiële bijdrage leveren om dit te organiseren. Met name dat het onderwijsveld hier in investeert geeft aan dat zij het belang van een bewegende leerling hoog in het vaandel hebben staan.”

Wat wellicht wel uniek is dat wij niet werken met schoolteams, maar met klasseteams, stelt van Embden. “Iedereen mag meedoen. Het verkleinen van de teams gaat voorbij een het sociale karakter. Bij kleine teams blijven alleen de goede bewegers over en die zitten meestal al op een sport. Wij willen juist ook die andere leerlingen bereiken. Dat is gelukkig goed te merken bij het basketbal en bij het slag softbal. Wij gaan daarom niet mee in het nieuwe 3x3 basketbal.”

Zijn er nog wensen, na veertig jaar? “Natuurlijk die Elfstedentocht. Maar ik heb met mijn scholen in het verleden met de kinderen uit groep 8 ook minitriatlons georganiseerd. Helaas is dat niet meer zo makkelijk te realiseren door strengere veiligheidsvoorschriften, vergunningen, ouders en het gebrek aan medewerkers. Ook proberen we nu het nieuwe zwembad er komt of het mogelijk is om weer zwemwedstrijden te organiseren. We hadden destijds een zeer goede samenwerking met ACZ.”

Als fanatieke plezier skater is een wednessdayskatenight ook iets wat we al jaren proberen te pushen via Sportief Capelle, meldt Van Embden. “Ik spreek niet graag over onmogelijkheden, maar obstakels vormen natuurlijk de beschikbare vrijwilligers voor het fluiten van wedstrijden bij met name het schoolvoetbal. Met Zadkine Startcollege zijn we dit jaar een pilot gestart. Een zorg daarentegen is het aantrekken van vakleerkrachten via uitzendbureaus. Deze collega’s komen alleen lesgeven en kunnen niet ingezet worden voor onze toernooien. Dat is best een probleem. De kwaliteit van het bewegingsonderwijs op de scholen wordt hiermee wel vergroot, maar betrokkenheid juist niet.”

Mogelijkheden voor bewegend Capelle liggen voornamelijk in samenwerking met Sportief Capelle en sportverenigingen om in de schoolvakanties clinics en sportinstuiven te houden. Zelf ben ik ook een voorstander van samen gaan van Synerkri in Krimpen en Sportief Capelle in Capelle.”

Op 1 augustus neemt Richard Deetman zijn taak als coördinator bewegingsonderwijs over.

Ook proberen we nu het nieuwe zwembad er komt of het mogelijk is om weer zwemwedstrijden te organiseren. We hadden destijds een zeer goede samenwerking met ACZ.
 Toen ik in 1979 begon, waren er al wel voetbal- en korfbaltoernooien.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws gisteren
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws gisteren
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27