Afbeelding

Bijeenkomst over vrouwenbesnijdenis in Capelle

Algemeen 36 keer gelezen

Op 17 juni jl. organiseerden het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en Welzijn Capelle een voorlichtingsbijeenkomst in Huis van de Wijk De Wel over uithuwelijken, meisjesbesnijdenis en opvoeding. Doel van de bijeenkomst was het bespreekbaar maken van deze zaken én voorkomen dat meisjes onder druk van familie en omgeving worden besneden en uitgehuwelijkt.

Capelle - Op uitnodiging van buurtmoeder Zainab Abdella van Welzijn Capelle kwamen ruim 30 Somalische vrouwen naar de bijeenkomst. Zainab is als buurtmoeder een belangrijke schakel bij het bereiken van de Somalische gemeenschap in Capelle.

Eerst werd een toneelstuk opgevoerd door Rukio en Zahra. Hierin bespraken de twee vrouwen het verleden, heden en toekomst van vrouwenbesnijdenis en partnerkeuze. Rukio Adow heeft in 2006 Stichting Asiya opgezet en zet zich met deze stichting in voor de Somalische gemeenschap.

Gruwelijk

Een van Rukio’s belangrijkste doelen is het tegengaan van meisjesbesnijdenis. ‘’Dat doe ik onder andere door het onderwerp bespreekbaar te maken binnen de Somalische gemeenschap”, vertelt Rukio. “Ik probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat meisjes worden besneden. Preventie dus. En als ze al besneden zijn, help ik hen zo goed mogelijk bij hun problemen. Bijvoorbeeld door een luisterend oor te bieden of mee te gaan naar artsen of psychologen.’’

Volgens Rukio is meisjesbesnijdenis een gruwelijke traditie, die niets met religie te maken heeft, maar alles met onwetendheid. ‘’Het zijn vooral de moeders en schoonmoeders die erachter zitten. Ze denken dat mannen niet met een onbesneden meisje willen trouwen.’’ Vrouwenbesnijdenis komt met name voor onder vrouwen uit landen als Somalië, Eritrea, Ethiopië, Ghana en Nigeria.

Verder praten

Op dinsdag 25 juni zal er tijdens de wekelijkse koffieochtend van half 10 tot half 12 in ontmoetingsruimte de Knik in de Rondelen worden nagepraat over dit onderwerp en kunnen vrouwen nogmaals terecht met vragen.

“En als vrouwen of meisjes op een ander moment vragen hebben over dit onderwerp, kunnen ze altijd bij mij terecht op nummer 06 – 454 18 263”, aldus buurtmoeder Zainab.

Buurtmoeders 

Buurtmoeders zijn er voor iedereen en in iedere wijk van Capelle. Buurtmoeders bieden ondersteuning, geven raad en verwijzen naar de juiste instanties.

Ze hebben contacten met de gemeente, zoals inburgering en sociale zaken, peuterspeelzalen, scholen, thuiszorg, maatschappelijk werk, jeugdzorg, en diverse projecten. Ook kunnen zij meer vertellen over buurtactiviteiten, buurthuizen, vrijwilligerswerk en cursussen zoals een inburgeringcursus en conversatielessen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 15 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15