De gemeente kocht het pand in 1976 om er de muziekschool in te vestigen. Op de foto het gebouw in 1902.
De gemeente kocht het pand in 1976 om er de muziekschool in te vestigen. Op de foto het gebouw in 1902. Foto: Beeldbank HVC

Monument van Ouderenzorg: Van Cappellenhuis voor senioren

Algemeen 41 keer gelezen

We klagen over kwaliteit van ouderenzorg en we zuchten onder de betaalbaarheid van zorg en pensioenen. Capelle heeft een monument van ouderenzorg: Het Van Cappellenhuis.

door Wim van den Bremen

Capelle - In 1892 was er geen AOW en meestal ook geen pensioen. Ouderen moesten zich zelf redden of door de familie verzorgd worden. Dat lukte vaak niet. De mensen werden nog niet zo oud als nu. Maar er waren toen veel behoeftige ouderen. Soms namen rijke mensen de verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen.

Dat deden ook Anna Maria van Cappellen en haar man Johannes Nolen met hun testament. Na hun dood moest er een stichting komen die een bejaardenhuis moest bouwen en in stand houden. In 1893 en 1895 overleden beide echtgenoten. Direct daarna startte het bestuur met het voorbereiden van de bouw van een bejaardenhuis.

In die tijd kende Capelle veel maakindustrie, zoals steen, glas, verfstoffen en scheepsbouw. Daar werkten arbeiders in vaak slechte arbeidsomstandigheden tegen lage lonen. Geld om te sparen was er meestal niet. Gemeenten hadden armenzorg voor echte noodgevallen. Sommige werkgevers hadden hulpfondsen voor hun werknemers, maar de meeste behoeftigen deden een beroep op de kerken.

Die schreven in hun verslagen dat de meeste hulp naar arme ouderen ging. Het openen van het bejaardenhuis in 1898 was daarom een belangrijke bijdrage aan de ouderenzorg. In het gebouw konden zeven vrouwen en zeven mannen wonen. Er was een huismeester en huishoudelijk personeel. De bewoners hielpen mee met huishoudelijke taken.

Het bestuur bestond uit drie notabelen, waaronder de burgemeester. Zij noemden zich regenten en hadden een eigen regentenkamer in het gebouw. In 1956 kwam de wet op de AOW tot stand. En in 1973 kwam er een nieuwe wet op de bejaardenzorg. Daarin werden eisen gesteld aan de inrichting. Het Van Cappellenhuis voldeed daar niet aan, en de bewoners verhuisden naar het nieuw gebouwde pand De Rozenburcht.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

hvc-capelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 17 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 20 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20