Afbeelding
Foto: Jan Kok

Ministerie geeft ruim drie miljoen voor Sterk Techniekonderwijs in Capelle

Algemeen 44 keer gelezen

Het ministerie van OCW heeft ruim drie miljoen euro toegekend aan de regio Capelle aan den IJssel/Oostland om het werken in de technieksector te promoten en het techniekonderwijs te verbeteren. Met dit geld kunnen gemeenten, onderwijsinstellingen en tientallen bedrijven in deze regio’s plannen uitvoeren die ze in goed overleg hebben gemaakt en ingediend.

Capelle - De plannen hebben vier doelen: de belangstelling voor de technische sector vergroten in het basis- en voortgezet onderwijs, innovatie op de arbeidsmarkt, doorlopende leerlijnen voor techniekprofielen van vmbo naar mbo, en professionalisering van techniekdocenten. Er wordt daarbij ingezoomd op nieuwe mogelijkheden van de energietransitie (aardgasvrij wonen, werken en vervoeren).

De subsidie maakt deel uit van de investering van het kabinet in de komende jaren van gemiddeld 100 miljoen euro per jaar voor het vmbo-techniekonderwijs. Het geld mag besteed worden aan personeel, machines, materialen, onderwijsontwikkeling en professionalisering van docenten.

Voorwaarde voor het toekennen van de subsidie was dat bedrijven uit de regio minstens tien procent van de begroting bijdragen, in natura of in geld. Dat gebeurt ook in de regio Capelle/Oostland.

De toezeggingen van bedrijven in deze regio gaan bijvoorbeeld over lesmateriaal, gastcolleges, docentstages, medewerking aan inspiratiebijeenkomsten, stageplaatsen voor leerlingen, begeleiding door leermeesters, hybride leren en de inzet van een Technomobiel, een mobiele experimenteerruimte voor scholen.

Tot de ondertekenaars van het samenwerkingsconvenant horen de gemeenten Capelle aan den IJssel, Zuidplas, Lansingerland en Pijnacker/Nootdorp (Oostland), de onderwijsinstellingen Comenius Beroepsonderwijs Capelle, IJsselcollege, Accent Praktijkonderwijs Capelle, Melanchthon Berkroden, Techniek College Rotterdam (TCR), Grafisch Lyceum Rotterdam, Hout- en Meubileringscollege (HMC), minstens twintig bedrijven, waaronder Royal IHC, Hollandia, M. de Koning Autobedrijven, Van Dorp, Sligro en De Jong Installatiebedrijf BV en organisaties als OTIB, stichting NexTechnician, Metaal Unie en Bouwend Nederland.

Bijzonder is de samenwerking met projectorganisatie ‘De Groene Boog’, de groep bedrijven die de verbindingsweg aanlegt tussen de A13 en de A16 (Terbregseplein). De bouwmethode van De Groene Boog is energieneutraal, innovatief en past in de omgeving. De bouw is inmiddels gestart, eind 2024 gaat de weg open voor verkeer.

De Groene Boog zal lessencycli ontwikkelen voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het vmbo. Voor de bovenbouw van het vmbo levert De Groene Boog vraagstukken die zicht geven op de vele technische beroepen die betrokken zijn bij het realiseren van de nieuwe snelweg. Daarnaast kunnen klassen het (mobiele) belevingscentrum bezoeken.

Meer informatie: www.sterktechniekonderwijs.nl
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 23 uur geleden
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30