Gerard Abma en Willem Groenendijk geven uitleg over het beleid van de Voedselbank. Foto: Margriet van Dam
Gerard Abma en Willem Groenendijk geven uitleg over het beleid van de Voedselbank. Foto: Margriet van Dam

Voedselbank Capelle wil duidelijkheid

Algemeen 49 keer gelezen

De Voedselbank Capelle vindt het fantastisch dat er particulieren zijn die anderen ondersteunen met voedsel. Maar het moet wel duidelijk zijn dat deze ideeën niet van de Voedselbank komen. Hierover zijn de laatste tijd misvattingen.

Door Margriet van Dam

Capelle - Het distributiecentrum zit aan de Capelseweg en voorziet honderdzestig huishoudens in Capelle van een voedselpakket. “We zijn niet een alleenstaand initiatief, maar onderdeel van de totale schuldhulpverlening”, legt voorzitter Gerard Abma uit.

“We doen meer dan alleen pakketten verstrekken. De laatste jaren zien we allerlei particuliere initiatieven ontstaan. Fantastisch dat mensen vanuit hun hart bezig zijn mensen te ondersteunen met voedsel, maar dat gebeurt onder de noemer ‘voedselbank’, terwijl ze dat niet zijn. Het is niet de manier waarop wij willen werken, met name ten aanzien van de voedselveiligheid.

“Wij hebben het voedselveiligheid certificaat. We hechten er veel waarde aan dat we meer doen dan voedselpakketten verstrekken en dat we dat doen onder strenge voorwaarden.”

“Daarnaast doen we een deel voedseleducatie op scholen voor de bewustwording”, voegt penningmeester Willem Groenendijk eraan toe. “Zo hebben we ook het kindertasje ontwikkeld. Daarmee leveren we maatwerk. Net als met het voedselpakket voor ouderen. En we proberen voedselverspilling tegen te gaan.

“Er is veel wildgroei aan initiatieven, hoe mooi en goed ook, maar de vraag is of dat werkelijk het probleem oplost binnen de totale hulpverlening. Het verstrekken van een voedselpakket biedt geen structurele oplossing. Het werkt net als een paracetamolletje. Daarom zijn wij onderdeel van de totale hulpverlening.”

“Mensen krijgen geen pakket voor de hele week, maar voor drie maaltijden per week”, aldus Abma. “Daardoor worden ze getriggerd om zelf ook actie te ondernemen en zo worden ze zelfredzaam.”

“We geven soms een bon om zelf naar de poelier te gaan”, noemt Groenendijk als voorbeeld. “Daarnaast helpen we mensen doordat onze vrijwilligers tijdens het uitdelen op vrijdag een luisterend oor bieden.”

Bij de Voedselbank Capelle zijn zo’n honderd vrijwilligers actief. Toch worden er nog wat mensen gezocht die vrijwillig een paar uur per week iets kunnen bijdragen.

Er wordt gezocht naar een coördinator logistiek die de chauffeurs inplant, een facility manager voor het technische deel en iemand voor het secretariaat. Meer informatie over de Voedselbank Capelle is te vinden op voedselbankcapelle.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 21 uur geleden
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00