"Al jaren organiseren we in augustus een jaarlijkse Vleermuisexcursie in het Schollebos. Kijk op de website voor de data.

Er zijn volop vleermuizen in Capelle

Algemeen 45 keer gelezen

Vleermuizen oftewel ‘Vleren’ zijn er volop in Capelle: niet alleen in het Schollebos, maar ook in alle wijken. Tegen de schemering kan men ze zelfs met blote oog zien.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel

Capelle - Het zijn beschermde zoogdieren: behaard, zogen hun jongen (jawel: ondersteboven hangend!). Over de hele wereld gezien is de vleermuis het meest succesvolle zoogdier met het meest aantal soorten. Veel insectenetende soorten, maar ook fruit-, nectar-, vis- en zelfs bloedetende soorten.

Alle in Nederland voorkomende vleermuizen zijn pure insecteneters en consumeren ‘s nachts wel meer dan duizend muggen! Laten we daar dus echt blij mee zijn.

Ook vangen ze andere insecten als nachtvlinders (motten). Tot nu toe zijn in Capelle zes soorten vleermuizen vastgesteld. De twee meest algemene zijn de Gewone Dwergvleermuis en de Laatvlieger. In Nederland dus ongevaarlijke en juist heel nuttige dieren.

In theorie wordt van overheidswege wel wat spastisch gedaan over het risico van het overbrengen van Hondsdolheid (rabiës).

Tot nu toe echter is nog nooit enig geval gemeld. Desalniettemin wordt direct contact ontraden, dus als u een kennelijk ziek exemplaar aantreft: niet aankomen, plaats er een doos overheen en bel een dierenarts voor advies.

Onze Nederlandse vleren maken gebruik van Echolocatie om zich in het donker te oriënteren en om prooien te vangen.

Het werkt als een radar: zij stoten continu supersonische geluidsgolven uit. Als deze golven teruggekaatst worden door prooi, bomen en gebouwen vangen ze deze met hun oren op: onze vleren zien met hun oren!

Het vaststellen van de soorten gebeurt met een bat-detector, een apparaatje dat de voor ons onhoorbare ultrasone geluiden van de vleermuizen vertaalt naar voor ons hoorbare en herkenbare (iedere vleermuissoort heeft zijn eigen frequentie) geluiden.

Vleermuizen kennen zomer-, winter-, dag- en voorplantingsverblijfplaatsen. Vaak in gebouwen (spouw of onder dakpannen). Bij sloop van gebouwen moet gemeente daarmee rekening houden.

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC of kijk op:

www.natuurvriendencapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 19 apr, 11:42
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 19 apr, 08:50
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20