En bij de paaltjes die wel een functie hebben is bijna nooit goed aangegeven dat je als fietser op een obstakel afrijdt.
En bij de paaltjes die wel een functie hebben is bijna nooit goed aangegeven dat je als fietser op een obstakel afrijdt. Foto: Fietsersbond Afdeling Capelle

Wel of geen paaltjes op fietspaden?

Algemeen 47 keer gelezen

Paaltjes op fietspaden, ze bestaan al heel lang, in vele vormen en maten. In hoeverre zijn ze nuttig of juist gevaarlijk. De Fietsersbond, afdeling Capelle heeft er een onderzoek naar gedaan.

Fietsersbond Afdeling Capelle

Capelle - Bent u ook wel eens (bijna) tegen een paaltje aangereden op een fietspad? Dan weet u hoe gevaarlijk paaltjes kunnen zijn. De Fietsersbond is van mening dat paaltjes of ‘eilandjes’ op fietspaden soms nuttig zijn om automobilisten te weren die een stuk fietspad gebruiken om niet hoeven om te rijden.

Vaak zijn de obstakels echter nutteloos. En bij de paaltjes die wel een functie hebben is bijna nooit goed aangegeven dat je als fietser op een obstakel afrijdt.

Om een en ander goed in beeld te brengen heeft de Fietsersbond, afdeling Capelle aan den IJssel, met behulp van een aantal vrijwilligers een inventarisatie gemaakt van alle paaltjes en eilanden.

Voor het eerst in oktober 2017, in april van dit jaar is alles opnieuw nagereden om te zien of de gemeente stappen heeft ondernomen na de aanbieding van de eerste versie van ons rapport.

Allereerst kunnen veel paaltjes en eilanden verwijderd worden. Bij de obstakels die wel nuttig zijn moeten duidelijke markeringen aangebracht worden. Eventueel dienen obstakels vervangen te worden door fietsvriendelijke paaltjes en/of eilanden.

In het rapport zijn duidelijke voorbeelden opgenomen. De inventarisatie is per wijk gemaakt, inclusief foto’s. Ook is aangegeven of wij ze wel of niet nuttig vinden en waarom.

Bij de tweede ronde hebben we geconstateerd dat er wel wat gebeurd is, bijvoorbeeld in het Rivium is een aantal paaltjes verwijderd. Maar wij vinden het resultaat veel te mager in anderhalf jaar.

Een groot probleem is dat er geen beleid is om het fietsen in Capelle te bevorderen, terwijl er in de samenleving ondertussen een behoorlijk draagvlak is wegens de gunstige effecten op milieu, veiligheid, gezondheid en ruimtegebruik.

We kunnen een voorbeeld nemen aan Rotterdam. Fiets maar eens over de paden van de Prins Alexanderlaan: alle obstakels zijn verdwenen en het fietspad is keurig hersteld.

Wil je meer weten over de Fietsersbond, afdeling Capelle aan den IJssel? Kijk dan op de website www.capelle.fietsersbond.nl.

De Fietsersbond wil het fietsen bevorderen en komt daarom op voor de belangen van fietsers en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Neem contact op via capelleadijssel@fietsersbond.nl om meer te weten te komen over de mogelijkheden om zelf hieraan mee te werken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 20 uur geleden
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 23 uur geleden
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's gisteren
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55