Dat hij dit mooi vind is ook terug te vinden in zijn werk: ritme en onderdelen van muziek: muzieknoten, de gitaar en notenbalken.
Dat hij dit mooi vind is ook terug te vinden in zijn werk: ritme en onderdelen van muziek: muzieknoten, de gitaar en notenbalken.

Nog altijd graag bezig met het spuitbusje

Algemeen 34 keer gelezen

Erna Daalman uit Capelle is beeldend kunstenaar én creatief docent. De komende tijd neemt ze ons regelmatig mee naar kunst én kunstenaars in Capelle. Ze is vooral geboeid door mensen, de natuur én kunst. Dit keer interviewt ze kunstenaar Piet van der Velden.

Capelle - In de residentie, gezeten aan een heerlijke kop koffie, zitten Piet en zijn vrouw Marria klaar voor het interview. Piet legt een dik fotoboek op de tafel, waarin ook krantenberichten staan.

Wie is Piet van der Velden? Hij lacht! Piet is altijd druk in zijn hoofd, 24 uur per dag is hij op een creatieve manier bezig en hij laat gelijk wat van zijn werk zien en zegt: “Er zijn niet zoveel kunstenaars van 71 bezig met een spuitbusje.”

Op 60-jarige leeftijd was hij al 10 jaar met graffiti bezig, toen er op 10 juni 2008 een meneer op hem afkwam van de IJssel en Lekstreek voor een interview. Piet laat ook nog een ander artikel uit de krant zien uit de periode dat hij als beeldend kunstenaar nog maar net begonnen was: schilderijen maken met spatten. Maar met die techniek waren de kleuren niet helder genoeg en hij stapte over op de spuitbus.

Begonnen als autodidact tekent Piet de sjablonen voor zijn werk, ze worden uitgesneden en als mal gebruikt, vaak worden voor één schilderij wel 5 mallen gemaakt. En om en om wordt met de mallen het schilderij gespoten.

Wat Piet het leukst vind aan werken met graffiti is het knikkertje. Altijd schudden met de spuitbus en dan hoor je het knikkertje, een ritmisch geluid. Dat hij dit mooi vind is ook terug te vinden in zijn werk: ritme en onderdelen van muziek: muzieknoten, de gitaar en notenbalken. Het ritme komt ook terug in zijn gedichten (zie onder!).

Voor Piet hoort muziek erbij. Hij luistert tijdens het werk naar rock en blues, dat is essentieel voor hem. En nu is hij zeker druk aan het werk, want aan het eind van dit jaar in oktober 2019 heeft hij een expositie in De Zellingen – Rijckehove. Het is één van de expositielocaties van Kunstkring Capelle, de vereniging waar Piet ook vrijwilligerswerk voor verricht als expositiecommissielid.

Piet wijst naar het grote schilderij aan de muur en zegt: “Dit heeft mijn vrouw gemaakt.” Felle kleuren, geometrische vormen in de Miró-stijl.

Mieren spelen ook vaak de hoofdrol in zijn werk. “Ze zijn hoogst irritant natuurlijk, maar ze werken altijd.” Ze vormen een inspiratiebron, zelfs voor een schilderij aan het strand, immers vormen de mensen daar ook vaak een mierenhoop: al die drukte! Mieren trekken en een track is ook een stuk muziek.

Spuitbus Fever

Soms zit je zomaar wat te verzinnen

En weet niet waar te beginnen

Je moet wat spuiten

Je wil creativiteit uiten

De spuitbus fever slaat weer toe

Dit is niet te stoppen, ik zou niet weten hoe

Ik kan niet wachten en moet beginnen

Met het kleuren van een stukje linnen

Het schudden van een bus

Zo eenvoudig is het dus

De adrenaline vliegt door je lijf

Als je bezig bent met een koe, vis of lekker wijf

Is het schilderij eenmaal klaar

Dan pas komt de fever tot bedaar.

Felle kleuren, geometrische vormen in de Miró-stijl.
Mieren spelen naast muziek vaak de hoofdrol in zijn werk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 gisteren
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30