Everhard Zwart bij het orgel van de Nieuwe Westerkerk in Capelle a/d IJssel. Foto: Annemarie van der Ploeg
Everhard Zwart bij het orgel van de Nieuwe Westerkerk in Capelle a/d IJssel. Foto: Annemarie van der Ploeg Foto: Everhard Zwart bij het orgel van de Nieuwe Westerkerk in Capelle. Foto Annemarie van der Ploeg

Everhard Zwart viert 40-jarig jubileum als organist met concerten

Algemeen 36 keer gelezen

Everhard Zwart komt uit een heel muzikaal geslacht en groeide op bij het orgel. Grootvader en vader waren beide organist en hij zelf kreeg lessen van de beroemde organist Feike Asma.

Annemarie van der Ploeg

Capelle - Dit jaar viert Zwart zijn 40-jarig jubileum als concert organist en geeft dit jubileumseizoen een aantal bijzondere concerten op grote en beroemde orgels.

Voor het 32ste seizoen geeft hij een serie orgelconcerten in de Nieuwe Westerkerk in Capelle, waar hij hoofdorganist is.

Er was maar een ding wat Zwart wilde en dat was organist worden. “Mijn grootvader Jan Zwart was de eerste radio organist die elke maandag een concert gaf voor de NCRV. Mijn vader was organist in de Bovenkerk in Kampen.

“Ik begon met blokfluit- en later met pianoles. Vader wilde orgelles geven maar had weinig tijd. Ik wilde les hebben van de bekende organist Feike Asma, leerling van mijn grootvader.

“Deze wilde dat graag doen en dus ging ik eens in de vier weken met de trein van Kampen naar Maassluis. Ik heb tot aan zijn overlijden in 1984 lessen van hem gehad.

“Vanaf 1978 ging ik avond aan avond met Feike Asma mee naar concerten om te helpen met de registers. Ik heb uiteindelijk net zo veel geleerd als met al die lessen. Asma was als een tweede vader voor me geworden. Hij was een heel bijzondere man.”

“Ik vind het heerlijk om met muziek bezig te zijn, geef ook les en heb een aantal koren. In de zomer geef ik orgelconcerten. Het is voor de mensen een stukje ontspanning maar ze kunnen er ook door geraakt worden.

“Ik probeer elke avond een zo afwisselend mogelijk programma te spelen. Het orgel kan heel hard en heel zacht. Het is belangrijk om de klankkleuren van je orgel te laten horen.

“Een programma maken vind ik moeilijk maar op een groot kathedraalorgel moet je grote werken spelen. Ik speel wel hetzelfde als 40 jaar geleden maar er moet wel vernieuwing in zitten.

“Verder speel ik door het hele land en heb ook in Amerika en in andere landen gespeeld. Wat mij betreft ga ik gewoon door met orgel spelen. Het is gewoon een kwestie van door blijven gaan”, aldus Zwart.

Op alle maandagavonden in augustus geeft Everhard Zwart orgelconcerten in de Nieuwe Westerkerk in Capelle a/d IJssel van 20.00 tot 21.30 uur. Kosten € 6.

Meer informatie over het programma is te vinden op de website. Hierop zijn ook de overige concerten in dit jubileumseizoen en overige informatie te vinden.

www.everhardzwart.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 22 uur geleden
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws gisteren
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55