Tessa de Groot komt tot rust in de natuur, bijvoorbeeld hier in Hitland. (Foto: Margriet van Dam)
Tessa de Groot komt tot rust in de natuur, bijvoorbeeld hier in Hitland. (Foto: Margriet van Dam)

Tessa de Groot vindt rust in natuur en fotograferen

Algemeen 39 keer gelezen

Tessa de Groot heeft het Instagram account ‘het Groen van Capelle’ opgezet. Mooie natuurfoto’s gemaakt door Capellenaren worden hierop geplaatst. Maar de gedachte hierachter gaat veel verder dan je zou denken.

Margriet van Dam

Capelle - Tessa vertelt hoe ze op het idee kwam om dit initiatief op te zetten. “Ik woon pas een jaar in Capelle, hiervoor heb ik zeven jaar in Rotterdam gewoond, en ik merk doordat ik leef in de drukte van de stad en met de drukte van mijn werk, ik soms graag de natuur in wil.

In Rotterdam ging altijd langs de Maas wandelen of in het Kralingsebos. In Capelle was ik ook op zoek naar plekjes waar ik mijn hoofd leeg kon maken. Sommige mensen vinden dat vreemd.

Het lijkt erop dat ‘wandelen in de natuur’ een oubollig en stoffig imago heeft. Mensen om me heen zeggen dat je toch ook buiten kan sporten. Maar als je onrust hebt in je hoofd, waarom zoek je niet meer de stilte op? Als ik naar mezelf kijk, merk ik dat ik stilte nodig heb. Ik denk dat heel veel meer mensen die nodig hebben.

Toen ik begon met wandelen, merkte ik dat ik snel met mijn gedachte naar het negatieve gevoel ging. Ik wilde mezelf daarom triggeren meer met natuur bezig te zijn. Gewoon door in het hier en nu te zijn (en dat bedoel ik niet zweverig!).

Fotografie heeft mij hierbij geholpen. Doordat ik op zoek ging naar mooie foto’s, was ik zo met de natuur bezig dat onrust sneller wegvaagde dan dat ik gewoon ging wandelen en mezelf forceerde ergens anders aan te denken. Ik zag online dat meer mensen in Hitland wandelden en foto’s maakten.

Zo bedacht ik om onze krachten te bundelen en te proberen door middel van mooie foto’s op Instagram andere mensen te enthousiasmeren ook naar buiten te gaan. Als je de rust wil opzoeken in de natuur, betekent dat niet dat je overspannen bent, maar het helpt wel om niet overprikkeld te raken.

Iedereen ervaart wel eens onrust en dat hoeft niet altijd door werk te komen. Fietsen of hardlopen is ook goed, maar wandelen haalt de snelheid uit ons leven. Als ik terug ben van een wandeling, is echt alles van me af en ik slaap beter. En dan heb je ook nog leuke foto’s!”

Doe mee!

Tessa de Groot heeft nu 220 volgers voor haar Instagram account @hetgroenvancapelle . Daarnaast heeft zij een fotowedstrijd op touw gezet.

Tot 10 september kunnen mensen natuurfoto’s maken van Capelle en omgeving en op Instagram plaatsen met de hashtag #groencapelle in de omschrijving en daarbij kunnen zij het account @hetgroenvancapelle taggen in de foto. Ook moet vermeld worden waar de foto genomen is. Tessa kiest de drie mooiste foto’s uit en die komen dan in deze krant te staan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 19 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 22 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20