Daarbij bleek dat de huidige kerk is gebouwd op de fundamenten van de Sint Nicolaaskerk. Op de foto zijn de kloostermoppen goed te zien.
Daarbij bleek dat de huidige kerk is gebouwd op de fundamenten van de Sint Nicolaaskerk. Op de foto zijn de kloostermoppen goed te zien. Foto: Beeldbank HVC

Er werd eens een kapel gebouwd...

Algemeen 35 keer gelezen

Alles over de naamgever van Capelle

door Wim van den Bremen

In Capelle zijn veel verschillende geloofsrichtingen. Katholieken en allerlei protestanten. Maar ook belijdende moslims, hindoes, joden en boeddhisten. Voor vele Capellenaren is de Dorpskerk daarom niet hun kerk. De Dorpskerk heeft ook een andere functie. Op de plek van de kerk werd in opdracht van de bisschop van Utrecht in ongeveer 1100 na Christus een kapel gebouwd. Die kapel gaf Capelle haar naam.

Capelle - De kapel werd gebouwd voor de mensen die de dijk langs de IJssel bouwden. Die het moerasland ontwaterden en er landbouwgrond van maakten. Het was een katholieke kerk. Die eerste kapel was waarschijnlijk van hout.

Kort na 1400 werd de kerk vernield door de Kabeljauwse krijgsheer, hertog en bisschop Jan van Beieren,omdat de Capelse machthebbers Hoeks waren. Er verrees op dezelfde plek opnieuw een kerk, de Sint Nicolaaskerk. Tijdens de 80-jarige oorlog met de Spanjaarden werd de kerk in 1574 door brand verwoest. Er trokken Spaanse legers door de streek om de opstand van de Hollanders te stoppen. Zij bezetten de steden.

Dorpen als Capelle waren niet interessant. Maar omdat Capelle geen stadsmuren had was het kwetsbaar. Misschien was de kerk toen al protestants. De gewesten wilden niet afhankelijk van Spanje zijn. Ze wilden handel drijven met wie ze wilden. Ze wilden geen belasting aan de Spanjaarden betalen, maar het geld zelf gebruiken. Het opkomend calvinisme speelde in Holland toen nog geen grote rol. Hollandse kooplieden vonden de handel vaak belangrijker dan het geloof. Katholieken en protestanten werkten samen in het bestuur.

Concurrentie was er wel tussen de gewesten. Die hadden elk hun eigen stadhouder. Nederland bestond nog niet. Het waren zeven verenigde gewesten. Omdat het geld ontbrak, duurde het lang tot de herbouw van de kerk begon. In 1594 was de nieuwe kerk klaar. Bij de restauratie van de kerk in 1958 zijn de fundamenten bloot gelegd. Daarbij bleek dat de huidige kerk is gebouwd op de fundamenten van de Sint Nicolaaskerk. Op de foto zijn de kloostermoppen goed te zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 8 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15