Afbeelding

Zanzibar

Algemeen 49 keer gelezen

Tom was een innemende en integere man. Begaan met zijn gasten, goed voor zijn personeel en betrokken bij het leven op het Oost-Afrikaanse eiland. Hij had van het begin af aan eilanders betrokken bij het verwezenlijken van zijn droom. Had Masai in dienst en probeerde de Afrikaanse sfeer willens en wetens te behouden.

Hij had alleen een grote hekel aan de muggen. Deze weerhielden potentiële klanten ervan te komen uit angst. Angst dat er zich malariamuggen van de dodelijke variant onder hen zouden begeven. Hij kon behoorlijk stampij maken over de negatieve berichtgeving hierover. ‘Corrupte berichten van het vasteland’, noemde hij het. ‘Ze willen de toeristen daar houden om nog meer geld uit hun zakken te kunnen kloppen. Zanzibar een gevaarlijk eiland door de malaria, kom nou toch!’ - Ik was al ziek geworden zonder één voet gezet te hebben op dit Afrikaanse eiland. De verplichte inentingen hadden me koortsig gemaakt. En de eetlust was me voor een paar dagen vergaan. Ik slikte ook iedere dag trouw mijn malariapillen.
Hij vertelde het me tijdens één van die late middaggesprekken aan de bar op het strand. Geregeld trof ik hem daar. Hij noemde het ‘feeling houden’, maar het kwam meer over als een verontschuldiging wanneer ik hem daar weer trof.

We spraken die bewuste middag tevens over 11 september 2001. Hoe dat zo kwam weet ik niet meer, want de relatie tussen de pilletjes die ik blijkbaar onnodig slikte en de terroristische aanslag op het WTC van New York is een vreemde. Wellicht was de relatie Tom zelf, die over beide zo resoluut sprak. Dat de vorige column over zijn eiland op 11 september was verschenen, wisten we toen nog niet!

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’ en ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ verschenen bij uitgeverij Boekscout.nl. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws gisteren
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55