Afbeelding

‘Weinig belangstelling van de Capelse politiek voor de fiets’

Algemeen 44 keer gelezen

Capelle - De afdeling Capelle aan den IJssel van de Fietsersbond heeft een aantal weken geleden alle raadsleden, Burgemeester en Wethouders en een aantal betrokken ambtenaren persoonlijk uitgenodigd voor een fietstocht door Capelle om de goede en de slechte punten van de fietspaden- en routes met eigen ogen te zien en op de eigen zadel te voelen.

Slechts twee raadsleden (van de ChristenUnie en GroenLinks) kwamen op de regenachtige zaterdag 12 oktober 2019 opdagen, om mee te fietsen met de Fietsersbond.

Het college van B en W liet weten niet aanwezig te kunnen zijn. En ook de PvdA stuurde een bericht van afmelding.

Dit getuigt van weinig interesse van het overgrote deel van de Capelse politiek voor de fiets. Dit terwijl in de meeste andere steden, op landelijk niveau en zelfs op wereldniveau de fiets een steeds prominenter aandeel in de mobiliteit inneemt. Noodzakelijkerwijs vaak, omdat de automobiliteit steeds meer vastloopt en zelfs het OV de toeloop niet meer aankan. De fiets biedt oplossingen voor het stikstofprobleem, de fijnstof- en CO2-emissie, het ruimtelijke en veiligheidsprobleem. En niet te vergeten: de dagelijkse noodzakelijke beweging. Dit betekent dat duidelijke keuzes voor het fietsen gemaakt moeten worden in het verkeersbeleid.

De gemeente Capelle gaat er prat op dat het een duurzaam beleid voert. Maar in alle beleidsstukken, in de week van de Duurzaamheid, tijdens de informatieavonden wordt met geen woord gerept over de mobiliteit. Terwijl dit op individueel niveau de grootste bijdrage levert aan de aantasting van het milieu. Wat is er duurzaam aan om het autoverkeer te faciliteren met verkeerslichten die zijn afgesteld op de doorstroming van auto’s, evenals de inrichting van de wegen, en het overal aanbieden van gratis parkeren.
‘s Avonds en ‘s morgens slibben de A. van Rijckevorsselweg, de Meeuwensingel, de Reigerlaan, enz. allemaal dicht met auto’s die meestal binnen de gemeente blijven. Tijdens onze fietstocht hebben we deze problemen aangetoond en concrete knelpunten laten zien. Maar ook enkele voorbeelden van goed ingerichte fietspaden, zoals die langs de Couwenhoekseweg.


Ondanks de getoonde desinteresse zal de afdeling Capelle aan den IJssel van de Fietsersbond zich blijven inzetten voor het bevorderen en faciliteren van het fietsen in onze gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 11 uur geleden
• De rood verlichte Hollandse IJsselkering.
Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege hoogwater Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
KCC handhaaft zich op hoogste niveau na winst in play-downs Sport 13 uur geleden
• Jeroen Kolster hardlopend in actie.
Geld inzamelen voor palliatieve zorg: Jeroen Kolster volbrengt marathon Nieuws 15 apr, 17:10
Afbeelding
Burg. Schalijlaan en Burg. Bakkerlaan twee avonden en nachten deels dicht Nieuws 15 apr, 15:50
• Tamara (links) haalde 525 euro op voor de zwanengroep Zuid-Holland.
Tamara Heerkens loopt marathon Rotterdam voor hulp aan zwanen Nieuws 15 apr, 15:10
• Ard Molenaar na het voltooien van de marathon.
Ard Molenaar werkte vijf jaar na noodgedwongen stop toe naar zijn eerste marathon (en liep hem uit) Nieuws 15 apr, 13:40
Afbeelding
ID-kaart of paspoort ophalen kan voortaan zonder afspraak Nieuws 15 apr, 13:22