Sjors tijdens een uitje van zijn 'viscluppie'.
Sjors tijdens een uitje van zijn 'viscluppie'.

Vanuit het hart: ‘Zij maken van jouw probleem hún probleem, ze luisteren echt’

Algemeen 44 keer gelezen

Capelle - Rotterdammers Sjors Musch en Anneke van der Maarel verhuisden eind 2018 naar Capelle aan den IJssel. Hun nieuwe flat is licht, comfortabel en gezellig. Maar de reden voor hun verhuizing is verre van gezellig.

Anneke (65) en Sjors (67) kwamen naar Capelle omdat ze een 55-plus-flat konden krijgen bij zorginstelling de Vijverhof. Zodat Anneke daar zorg kan krijgen als het nodig is, of zelfs naar de Vijverhof kan verhuizen. Op haar 48e bleek ze Parkinson te hebben. “Tot twee jaar terug kon ik mezelf nog aardig redden, nu zit ik in een rolstoel.”
Anneke neemt een kratje medicijnen op schoot. Overdag slikt ze elke drie uur allerlei verschillende pillen. Haar schildklier functioneert slecht, ze heeft neuropathie en botontkalking. Momenteel moet ze haar Parkinson-medicatie afbouwen. “Geen idee wat het effect zal zijn. Maar het werkt maar zo’n veertien jaar.”
Het echtpaar heeft contact met een legertje hulpverleners. “Fijne mensen, ze doen veel voor ons.” Dat ze zo afhankelijk zijn, accepteren ze; wennen doet het nooit. Sjors en Anneke proberen hun eigen dingen te blijven doen. Anneke gaat graag met een vriendin naar een rommelmarkt, Sjors heeft zijn ‘viscluppie’. Dat betekent veel voor hem. Sjors probeert bij de visvakanties te zijn, maar vaak gooit de Parkinson roet in het eten.
Sjors en Anneke kennen elkaar al lang. Anneke: ‘Als pubers gingen we ‘s avonds vaak met een groepje naar de Lusthofstraat. Kletsen bij de ijssalon.’ Sjors: ‘Toen vroeg ik of ze ‘s mee wilde wandelen. En we zijn aan elkaar blijven plakken.’
Het echtpaar kwam toevallig in aanraking met Servicepunt Mantelzorg van Welzijn Capelle. Dineke Schaaphok, coördinator Servicepunt Mantelzorg, is onder de indruk van de zorg die Anneke en Sjors voor elkaar hebben. “Ze verdiepen zich in de mogelijkheden, houden echt zelf de regie.”
Het echtpaar is blij met alle hulp, ook die van het Servicepunt Mantelzorg. “Zij maken van jouw probleem hún probleem, ze luisteren echt. Dineke doet vanaf onze bank een aanvraag. Dat soort dingen krijgen ze in Rotterdam niet voor elkaar. Bij hulpaanvragen liepen we daar steeds weer tegen een muur aan.”

‘Vanuit het hart’ is een serie portretten van Capellenaren, gemaakt door Welzijn Capelle.

www.welzijncapelle.nu

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 17 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 17 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35