Afbeelding

Column Gerard Vermeeren: Afgedragen schoenen

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - Ik kan maar geen afscheid van ze nemen. Ze waren m’n eerste die me bijna overal brachten. Op mijn eerste paar liep ik in vier van de vijf werelddelen - toen ik in Afrika was, had ik ze nog niet. Het voelt alsof je na achttien jaar afscheid neemt van je petekind (bedankt Job, voor dat ik het mocht zijn).
De mijne zijn wit met drie blauwe strepen. Van de ene op de andere dag waren ze weer ‘in de mode’, na twintig jaar uit de schappen te zijn geweest.
Ze trotseerden wind en regen, lieten me door schuimkoppen lopen op het strand in het uiterste noorden van Noord-Holland en lieten mijn voeten zweten. Ik droeg ze toen ik een balletje trapte op het overvolle Plaça Reial in Barcelona. Toen ik naar het ziekenhuis werd geroepen omdat zijn laatste uur was aangebroken had ik ze ook aan. Ze hadden het linoleum in sneltreinvaart belopen en mijn kromgetrokken tenen gevoeld.
Ik droeg ze toen ik in gesprek was met onze burgervader en met hem sprak over zijn reizen - eerder in deze krant te lezen geweest. Ik had ze aan willen trekken bij de presentatie van mijn tweede boek, maar dat ging geruisloos en zonder schoenen aan mij voorbij. Wel had ik ze aan op een herfstige dag in het voorjaar, ze schopten tegen afgerukte takken en groene blaadjes. Een handelsmerk wil ik het niet noemen; ze zitten gewoon lekker en ik krijg geen pijn aan mijn voeten.
De man met de ongeïnteresseerde ogen aan een tafeltje naast me had er achteloos naar gekeken. Ongepast wellicht om een chique restaurant met afgedragen schoenen te betreden. Het was op één van de laatste dagen geweest dat ik ze had gedragen.
En nu heb ik ze opnieuw gekocht; met drie oranje strepen dit keer. Even wennen nog!

Op 22 november komt mijn derde boek ‘Onder water’ uit. Vanaf volgende week verkrijgbaar bij boekhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel, maar vanaf nu al wel te bestellen bij uw boekhandel. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 22 uur geleden
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 23 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02