Afbeelding

Kinderconferentie: meedenken over sociale media

Algemeen 47 keer gelezen

Capelle - Woensdag 20 november was een drukke dag voor ruim 50 Capelse kinderen. Afgevaardigden uit de groepen 7 en 8 van 15 Capelse basisscholen en kinderen uit het Kindercollege namen deel aan de Kinderconferentie in CAPSLOC en lieten hun stem horen over het thema sociale media. Door middel van debat en multimedia, maakten zij aan wethouder Ans Hartnagel kenbaar wat er volgens hen moet gebeuren.

Veel kinderen zijn al jong bezig met sociale media. Volwassenen zien hier vaak vooral de gevaren van, maar kinderen kunnen er ook leren zich creatief uit te drukken, een eigen identiteit te ontwikkelen én om te gaan met media. “Oplossingen voor online problemen komen vaak van volwassenen,” zegt kinderbuurtcoach van Welzijn Capelle, Nikki ten Zijthoff. “Hoog tijd dus dat kinderen zelf laten horen welke oplossingen zij zien voor dingen waar ze tegen aanlopen.”

Serieus debat en spannende filmtrailers

Tijdens het Kinderlagerhuis debatteerden de kinderen in groepjes over imago en zelfbeeld; cyberpesten en omgangsvormen; privacy, reclame en fake news; en tijdsbesteding (sociale media en gamen). Wethouder Ans Hartnagel nam als debatleider het onderwerp cyberpesten voor haar rekening. De andere drie debatten werden geleid door raadsleden van de gemeente Capelle aan den IJssel. Een serieuze aangelegenheid waarbij opperste concentratie nodig was. De stellingen en ideeën uit het debat namen de kinderen mee naar het iPad Filmfestival. Hier maakten zij onder begeleiding van Digital Playground een korte, flitsende trailer voor een fictieve film, direct op de iPad.

Input voor het jeugdbeleid

Wethouder Ans Hartnagel: “Deze derde Kinderconferentie was niet alleen een leuke dag voor de tientallen kids, maar vooral ook heel leerzaam voor mij en onze beleidsmakers. De reacties op de stellingen en de tips over het gebruik, de mogelijkheden, de gevaren en de positieve kanten van social media zijn bijzonder waardevol. Het advies wat ik bijvoorbeeld van hen kreeg was vaker voorlichting geven in de groepen 7 en 8 over het gebruik en de gevaren van social media. Niet alleen voor hen zelf, maar ook voor hun ouders en de leerkrachten.”

Digitale pestkoppen

Uit de filmtrailers bleek dat de kinderen cyberpesten zien als een belangrijk thema. Het concluderende advies aan de gemeente is dan ook: ‘Geef aandacht aan cyberpesten in het jeugdbeleid. Help kinderen omgaan met groepsdruk en leer hen eerder om hulp vragen’. In 2020 gaat de gemeente samen met de kinderen aan de slag om de ideeën van de Kinderconferentie tot uitvoering te brengen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 20 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15