Hans Maas legt uit waarom jagers in Hitland hun werk moeten uitvoeren. (Foto: Margriet van Dam)
Hans Maas legt uit waarom jagers in Hitland hun werk moeten uitvoeren. (Foto: Margriet van Dam)

‘We schieten niet zomaar alles dood’

27 nov, 09:00 Algemeen 1 keer gelezen

Margriet van Dam

Jagers in Hitland

Sommige mensen die dichtbij Park Hitland wonen, klagen over het feit dat er gejaagd wordt in dit natuurgebied. Mag dit wel? Hans Maas, voorzitter van Wild Beheer Eenheid Schieland, geeft uitleg.

CAPELLE - “In Hitland wordt gejaagd voor het beheer”, vertelt Hans Maas. “Dat heeft te maken met de boeren en grondgebruikers van het gebied. Over het algemeen hebben mensen regelmatig schade door dieren, met name ganzen. Wij streven eerst naar het verjagen, maar verschuiven de vogels naar een ander perceel, dan ontkom je er niet aan afschot te plegen. Ganzen vervuilen een hoop; ze eten niet alleen veel op. Dat is funest voor koeien en paarden vanwege de besmetting met ziektekiemen. Melk kan afgekeurd worden door te veel ganzenuitwerpselen.”

Geen plezierjacht

Wat er afgeschoten wordt aan ganzen in Zuid-Holland, loopt in de tienduizenden. Er zijn wel 500.000 overzomerende ganzen. In de winter komen daar nog een kleine miljoen vogels bij. Maas: “Winterganzen schieten we trouwens niet, overzomerende ganzen (standganzen) binnen een bepaalde periode wel. We proberen te reduceren door eieren te prikken of weg te halen. De meeste jagers zitten niet te wachten op het schieten van grote aantallen. Het is geen plezierjacht. We proberen de natuur in evenwicht te houden en daar hoort ook afschot bij. Als we dat niet doen, krijgen we overpopulatie. En dat is al aan de gang. De overheid heeft een aantal jaren geleden beslist dat ganzen beschermd moesten worden. Het is nu enorm geëxplodeerd en jagers moeten het opruimen. Dat is geen dankbare taak.”

Streng

Een gedeelte van het jaar, 15 oktober tot 31 december, gaan jagers het veld in voor de jacht voor consumptie. Dat valt niet onder het beheer. Twee soorten mogen geschoten worden: haas en fazant. “Iedere jachthouder is verantwoordelijk voor het wild dat er zit”, legt Maas verder uit. “Dat betekent dat je niet alles mag doodschieten. We doen daarom tellingen die we opgeven aan de Faunabeheereenheid, zodat zij een afschotplan kunnen maken. We gaan niet rücksichtslos het veld in alles doodschieten. We zijn er als vereniging streng op. Als je geroyeerd wordt, ben je geen lid meer van de Wild Beheer Eenheid waar je het jachtveld hebt en ben je de jachtakte kwijt. Handhaving en politie controleren of zij de papieren hebben.”

Geen moeite

“Ik ben trouwens ook gewoon natuurliefhebber”, zegt Maas, die zelf het veld in gaat om te jagen, bijvoorbeeld in het gebied bij Rotterdam Airport. “Met het doodschieten van dieren heb ik nu geen moeite meer, omdat ik weet wat het doel is en waar het blijft. Als doodgeschoten wild zomaar wordt weggegooid, stuit mij dat tegen de borst.”

Meer info over de WBE is te vinden op www.wbe-schieland.nl . Via deze site kunnen mensen ook vragen stellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Inschrijven Ronde van West nog steeds mogelijk Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Repeteren voor swingende sing-in Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Expositie Oekraïense kunstenares Marina Yasinevich in Rivium Kiosk Algemeen 7 aug, 12:00
Afbeelding
Watervallei niet drooggelegd; jonge bomen krijgen extra water Algemeen 5 aug, 16:00
Afbeelding
Steeds meer minibiebs in Capels straatbeeld Algemeen 5 aug, 13:30
Afbeelding
Leverancier van Havensteder getroffen door cyberaanval Algemeen 5 aug, 11:00
Afbeelding
Duo-fiets van de Roo onthuld Algemeen 5 aug, 09:15
Afbeelding
Goud voor Oud in de Rozenburcht Algemeen 4 aug, 17:05