Drie verschillende paddenstoelen die je tegen kunt komen in deze tijd van het jaar.
Drie verschillende paddenstoelen die je tegen kunt komen in deze tijd van het jaar. Foto: AEB

Natuur in Capelle: Paddenstoelen zijn afvalopruimers

28 nov, 09:00 Algemeen 0 keer gelezen

Capelle - Dankzij de overvloedige regen is deze herfst eindelijk weer eens een feest voor de paddenstoelenbewonderaars. Paddenstoelen zijn de ‘vruchten’ van schimmels (fungi), zoals de appel de vrucht is van een appelboom. In de herfst valt de regen op de nog warme bodem, ideale omstandigheden voor de groei van schimmels. Bij te veel droogte, hitte of vorst sterft een groot deel van de bodemschimmels af.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle

In de paddenstoel worden sporen gevormd, die zich over grote afstanden kunnen verspreiden. Na kieming op een geschikte plek (bijv. aarde of een stuk hout) ontstaat hieruit een netwerk van schimmeldraden (zwamvlok of mycelium). Uit de zwamvlok groeit op een zeker moment een paddenstoel. Als je een heel dun plakje paddenstoel onder de microscoop bekijkt, zie je dat die zelf ook helemaal is opgebouwd uit schimmeldraden (hyfen). Er bestaan heel veel soorten schimmels, die lang niet allemaal paddenstoelen maken om sporen te vormen en te verspreiden. En sommige maken zelfs geen schimmeldraden, zoals de gisten, die gebruikt worden om brood te laten rijzen of bier mee te brouwen.

Schimmels vervullen een belangrijke rol in de natuur. De opruimers (saprofieten) leven van dood, meestal plantaardig materiaal. Samen met bacteriën zorgen ze voor de vertering van dode plantenresten, het vergaan van dikke boomstammen in het bos en het opruimen van uitwerpselen.

Daarnaast kennen we de samenlevers (mycorrhizavormers), ook heel belangrijk. Hun zwamdraden maken verbindingen met de wortels van een gastheer (boom of plant), de zgn. mycorrhiza. De gastheer geeft suikers aan de schimmel en het netwerk van zwamdraden zorgt ervoor, dat de boom meer water en mineralen kan opnemen dan alleen met zijn eigen wortelstelsel.

En dan zijn er nog de profiteurs (parasieten). Ook deze soorten halen hun voedsel uit een gastheer, maar dan op zo’n manier dat de boom er aan dood kan gaan. Zij slaan toe zodra een boom verzwakt is, en komen bijvoorbeeld binnen via een verwonding door maaimachines.

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC of kijk op:

www.natuurvriendencapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Inschrijven Ronde van West nog steeds mogelijk Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Repeteren voor swingende sing-in Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Expositie Oekraïense kunstenares Marina Yasinevich in Rivium Kiosk Algemeen 7 aug, 12:00
Afbeelding
Watervallei niet drooggelegd; jonge bomen krijgen extra water Algemeen 5 aug, 16:00
Afbeelding
Steeds meer minibiebs in Capels straatbeeld Algemeen 5 aug, 13:30
Afbeelding
Leverancier van Havensteder getroffen door cyberaanval Algemeen 5 aug, 11:00
Afbeelding
Duo-fiets van de Roo onthuld Algemeen 5 aug, 09:15
Afbeelding
Goud voor Oud in de Rozenburcht Algemeen 4 aug, 17:05