Jon van Eerd kruipt weer in de huid van Arie Vermeulen. Foto: Lesley Pols
Jon van Eerd kruipt weer in de huid van Arie Vermeulen. Foto: Lesley Pols (Foto: )

Jon van Eerd in Herrie in de keuken

  •   keer gelezen

Capelle - Zijn eigen bedachte personage Harrie Vermeulen loopt al 15 jaar als een rode draad door het leven van Jon van Eerd heen. Dit theaterseizoen is Harrie weer terug. Dit keer in de gedaante van een snackbareigenaar. Net als in de vorige voorstellingen gaat er ook in Herrie in de Keuken weer van alles mis en een en al vrolijkheid.


Jon van Eerd zit na 15 jaar nog vol inspiratie om avonturen voor Harrie Vermeulen te bedenken. “Locatie als een boot, camping of bonbonfabriek zijn zó typerend dat daar bijna als vanzelf van alles gebeurd. Dit keer vond ik een snackbar en een tatoeageshop inspirerend genoeg om daar van alles te laten plaatsvinden. Misverstanden, gekke situaties, en natuurlijk veel frikandellen, mayonaise en kroketten. Ik heb het stuk in anderhalf jaar geschreven”, vertelt Jon van Eerd. “Daarna hebben we een lezing gehad met mijn leesgroep. Daarin zitten bevriende acteurs die niet aan de voorstelling meedoen. Met de opmerkingen en bevindingen ga ik verder schaven en schrijven”, zegt hij.

‘Herrie in de keuken’ is voor de acteurs een bijzonder stuk. Ze spelen namelijk met z’n zessen bij elkaar zo’n 60 rollen. “Je moet snel wisselen. Snorretje of pruikje opdoen of een andere stem. Tijdens het repeteren merken we of het werkt. Dat maakt het repetitieproces ook erg intensief. En ook in het theater tijdens de try outs kom ik erachter of datgene wat ik heb bedacht ook echt werkt”, legt Van Eerd uit. Humor is een genre dat echt hem past. “Het leuke van humor is dat je direct respons krijgt”, zegt Van Eerd. “Bij drama zijn mensen misschien erg geraakt maar dat uiten ze niet direct. Hoe anders is dat bij de lach die altijd direct klinkt..” Op het personage Harrie is de acteur na 15 jaar dan ook helemaal niet uitgekeken. “Soms geef ik Harrie een jaartje rust. Dat is goed want dat houdt mij scherp. Ik doe dan iets anders zoals vorig jaar met de musical Charley. Maar nu sta ik weer te springen om met Harrie aan de slag te gaan.”

Zijn ambitie is om het publiek te laten genieten. “Je wil een feestje maken. Even de zorgen vergeten en de boel de boel laten. Daar doe ik het voor. “

Herrie in de keuken met oa Jon van Eerd, Arie Cupé en Anne Lamsvelt is donderdag 26 december om 15.00 uur en vrijdag 27 december om 20.15 uur te zien in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel. Kaarten via www.isalatheater.nl. Meer info op pretpakhuis.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten