De terugkomdag in de bibliotheek was erg geslaagd. (Foto: Jan van der Arend)
De terugkomdag in de bibliotheek was erg geslaagd. (Foto: Jan van der Arend) Foto: Jan van der Arend

Project ‘Geknipt voor de toekomst’: ‘Mooi wat het met mensen doet’

Algemeen 60 keer gelezen

Capelle - Project ‘Geknipt voor de toekomst’ is een project dat bedoeld is voor mensen in de schuldsanering, die dus niet veel kunnen bekostigen. Initiatiefnemer is Leny de Smit, die zorgt dat de mensen die doorgestuurd zijn door de case manager van Welzijn Capelle er weer op en top uitzien en dus eventueel kunnen gaan solliciteren. Zij werkt samen met Welzijn Capelle, Bibliotheek Capelle, Brownies & Downies en het initiatief is mogelijk gemaakt door het Denk en Doe Mee Fonds. Op 18 december was er een terugkomdag voor de deelnemers in de Bibliotheek van Capelle aan den IJssel.

Door Annemarie van der Ploeg

“De mensen krijgen van mij een behandeling voor het haar, ik verzorg hun make-up en bovendien krijgen zij een waardebon voor kleding. Ook maak ik tijdens dit moment mooie foto’s voor op het cv. En stuur deze direct door naar de case manager. Deze kan ze dan direct op het cv zetten. Daarna neem ik een moment om met deze mensen een versterkend gesprek te voeren bij Brownies & Downies, waar ze wat te drinken met iets lekkers als een broodje of iets bij de koffie krijgen. Alles is volledig gratis voor deze mensen. Ze krijgen dus een mooi dagdeel voor zichzelf. Ik ben ervan overtuigd ben dat ze niet alleen mooier en meer verzorgd, maar ook mentaal sterker bij mij weg zijn gegaan”, legt De Smit uit.

De terugkomdag in de Bibliotheek van Capelle was een groot succes. De Smit: “Het was hartstikke leuk. Ik kan niet anders zeggen. De burgemeester was er en ook de televisie was erbij. Ik had, toen de mensen bij me kwamen, al verteld dat er een terugkomdag zou komen. Ik heb ook gevraagd: “Zou je het leuk vinden om te komen?” Mijn idee was om al die mensen met z’n allen aan tafel te hebben, zodat ze met elkaar in gesprek konden gaan en dat ze met elkaar een moment zouden hebben tijdens koffie of thee met wat lekkers erbij. En dat is gelukt. Het was een hele geslaagde dag. Diverse van hen hebben succes gehad bij hun sollicitatie. Ik had vorig jaar negen vrouwen, waarvan er vier kort daarna een baan hadden. Ik heb iedereen nog steeds op Whatsapp. Zo hou ik ook contact met iedereen. Als je nu ook weer ziet hoe dankbaar ze zijn. Het is gewoon heel leuk. Een aantal mensen is tijdens de terugkomdag geïnterviewd door de televisie. Zij deden dus hun verhaal voor televisie.”

De Smit heeft alweer ideeën voor de toekomst. “Ik ben bezig met een paar volgende projecten dus we gaan het zien. Ik ben al in gesprek geweest met iemand van de gemeente, dus alles is al besproken. Of ik ga een stichting opzetten of ik ga nog een paar projecten hier achteraan doen. Dat is dan voor een andere doelgroep; Mensen die met eenzaamheid te maken hebben, tienermoeders of ouderen. Ook wil ik nog een magazine maken of een boek schrijven met de verhalen van mensen die aan het project hebben meegedaan. Het moet nog op papier gezet worden en ook door de commissie uitgewerkt worden maar ik zie er geen probleem in. Zo ziet mijn toekomst er dus uit.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15