Alan (Benja Bruijning) probeert een verklaring te vinden voor het gedrag van zijn tirannieke vader in De tolk van Java, zaterdag 11 januari te zien in het Isala Theater. Foto: Annemieke van der Togt
Alan (Benja Bruijning) probeert een verklaring te vinden voor het gedrag van zijn tirannieke vader in De tolk van Java, zaterdag 11 januari te zien in het Isala Theater. Foto: Annemieke van der Togt Foto: Annemieke van der Togt

Vader-zoon-stuk De Tolk van Java in Isala

Algemeen 24 keer gelezen

Het toneelstuk De tolk van Java is gebaseerd op de autobiografische bestseller van Libris Literatuurprijswinnaar Alfred Birney. Hoofdpersoon Alan, gespeeld door Benja Bruijning, probeert een verklaring te vinden voor het gedrag van zijn tirannieke vader. Zaterdag 11 januari is de spannende, ontroerende voorstelling te zien in het Isala.

Capelle aan den IJssel - Hoe is Alans vader Arto (Martijn Apituley) geworden wie hij is? In 1949 kwam Arto naar Holland na een reeks misdaden die hij beging als tolk tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië.

Wanneer Alan oude dagboeken van zijn vader in handen krijgt, beginnen zijn haat en sarcasme ineens te wankelen. Zijn moeder, een subtiele bijrol van Marie Louise Stheins, heeft zich in zijn jeugd altijd afzijdig gehouden van het geweld. Naarmate de voorstelling vordert, worden de spoken uit een gewelddadig verleden zichtbaarder.

De tolk van Java geeft inzicht in onze koloniale geschiedenis en het complexe mechanisme van hoe slachtoffers daders kunnen worden. Het laat de trauma’s zien die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden. Maar de thematiek wordt breder getrokken. De voorstelling gaat ook over getraumatiseerd zijn door welke oorlog dan ook en over ontheemd zijn binnen je eigen gezin.

Het boek is met humor geschreven, en ook dat is terug te vinden in de toneelversie. Bij de voorstelling is er een inleiding te boeken voor 3,50 euro. Daarin gaat actrice Denise Aznam, die de geest van Alans oma speelt, kort in op ons Indisch verleden en vertelt ze over auteur Alfred Birney en het maakproces van het indringende stuk.

Zaterdag 11 januari 20:15 uur in het Isala, de entree is 29,75 euro (CJP / 65+ 28,75 euro).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 21 uur geleden
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws gisteren
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00
• Het gemeentehuis van Capelle.
Zeventien sollicitanten voor burgemeestersrol in Capelle Nieuws 19 apr, 16:31
Afbeelding
'Het Nederlandse lied' op het podium in het Isala Theater Nieuws 19 apr, 15:17