Bomenstichting Capelle a/d IJssel: Hazelaar, prachtige aanwinst in de tuin

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - Hazelaars zijn brede meerstammige kleine bomen en vragen weinig onderhoud. De hazelaar is de vroegst bloeiende inheemse boom; hij bloeit al in januari met grappige katjes. Vroeg actieve bijen zijn blij met het stuifmeel in deze katjes. Dit poedergoud is voor hen onmisbaar voor de groei van de larven. Veel ander voedsel is er nog niet te vinden.

Door Edith Stuivenberg

Wist u dat er wel 106 soorten insecten op dit inheemse boompje kunnen voorkomen? Dat is smikkelen en smullen voor vogeltjes die je hier kunt zien, zoals: huismus, pimpelmees, roodborst en staartmees. De hazelnoten worden gegeten door o.a. spechten. Vogels kunnen zich bij gevaar in de hazelaar verstoppen. Zij vinden er ook een plek om een nest te maken en jongen groot te brengen. De hazelaar is hier al heel lang. Na de laatste ijstijd – zo’n 10.000 jaar geleden – kwam hij al met de wind hier heen. In de prehistorie waren de hazelnoten al erg gewild. Al eeuwenlang worden variëteiten met grote vruchten geselecteerd.

Wie weinig tijd heeft voor zijn tuin, kan kiezen inheemse boompjes in combinatie met bodembedekkers. Een hazelaar is een prachtige aanwinst in je tuin. Bomen dragen bij aan een betere luchtkwaliteit en waterhuishouding. Ook de kleinere bomen in de tuin. Bij heftige regenval wordt er meer water vast gehouden, waardoor de riolering niet overbelast raakt. Zo’n inheemse boom in de tuin helpt mee tegen de hitte in stad. Het is een mooie natuurlijke parasol waar je lekker onder kunt zitten. Bomen zorgen voor welzijn en welvaart. Daarom hebben wij groene steden met groene tuinen nodig.

Het bureau Cobra Groeninzicht berekende m.b.v. luchtfoto’s welk deel van de tuinpercelen ‘groen’ (o.a. bomen) of juist ‘grijs’ (bestrating, schuurtjes) is. In Capelle is gemiddeld 35,3 procent van de tuinen versteend. Daarmee staat Capelle aan den IJssel op plek 201 van de 380 Nederlandse gemeenten. Meer woningen bouwen en tegelijkertijd vergroenen met zoveel betegelde tuinen gaat natuurlijk niet. Wat tegels eruit en een hazelaar erin. Na een paar jaar heb je dan ook nog lekkere hazelnoten.

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via:

www.bomenstichting.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 9 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 12 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20