Ben Spork: Even rust midden in een pittig seizoen met CVV Zwervers. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Ben Spork: Even rust midden in een pittig seizoen met CVV Zwervers. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) Foto: JOHN WIJNTJES

Ben Spork wil Zwervers als eersteklasser achterlaten

Algemeen 53 keer gelezen

Capelle - Je plek kennen. Zwervers heeft er inmiddels anderhalf jaar ervaring mee. Het elftal van trainer Ben Spork bivakkeert permanent in de onderste regionen van de zondag-eerste klasse en niets wijst er op dat de Capellenaren op korte termijn kunnen toegroeien naar een rustig bestaan in de middenmoot. “Dat is dan ook precies de reden waarop ik na dit seizoen vertrek”, zegt Spork. “Maar eerst is het zaak om dit elftal te vrijwaren van degradatie.”

Door Jan J. Timmer

Voor een sporter is er niets zwaarder dan tegen degradatie vechten. Elke week moet je weer vol aan de bak om punten te sprokkelen en vaak ontdek je na negentig minuten ploeteren dat al je inzet niets concreets heeft opgeleverd. CVV Zwervers verkeert al anderhalf seizoen in die weinig benijdenswaardige positie. “Vorig jaar hadden we de mazzel dat er met Velo en Groeneweg twee clubs in onze poule hadden die duidelijk de mindere waren”, blikt Ben Spork (51) terug. “Deze competitie zijn we zélf één van die ploegen en verkeren Rood Wit, VUC en Hillegersberg in een soortgelijke situatie. Gelukkig vliegt er aan het eind van de rit maar één team uit, dat scheelt. Wij zullen juist in de duels tegen die drie clubs punten moeten pakken en af en toe een stuntje moeten uithalen tegen de top 8. Een pittige, maar zeker niet onmogelijke opdracht. Er is mij alles aan gelegen om Zwervers in veilige haven te brengen. Ik heb daar vertrouwen in. De jongens trainen keihard en mijn verhaal komt nog altijd prima bij ze aan. Dat laatste is enorm belangrijk voor een trainer. Ik moet de spelers, ondanks de soms mindere resultaten, gemotiveerd houden. dat doe ik. Met veel enthousiasme. Dat ik aangekondigd heb te zullen vertrekken, verandert daar niets aan. Heeft ook te maken met het feit dat ik CVV Zwervers een fantastische club vind. Ik ben hier eerder een seizoen werkzaam geweest en later teruggekeerd op de Couwenhoek. Deze vereniging past bij mijn gevoel en mijn karakter. Dat maakt het meteen ook moeilijk om afscheid te nemen. Ik moet echter ook eerlijk zijn naar me zelf en de vereniging toe. Ik ben als trainer altijd gewend geweest om minimaal mee te strijden om promotie. Dat perspectief zie ik op korte termijn bij Zwervers niet. Er lopen best talenten rond in de jeugd en in het tweede elftal, maar dit zijn ook voetballers die absoluut nog tijd nodig hebben om uit te groeien tot vaste krachten in het eerste team. Leuk is nu al dat we in de persoon van Appie Kaba een jong talent in de selectie hebben die ook in het eerste elftal al hartstikke leuk presteert. Die jongen is een echt lichtpuntje en een speler waar Zwervers nog veel plezier aan kan beleven.”

Dat Zwervers het lastig heeft in de eerste klasse B heeft onder andere met kwaliteit te maken, weet Ben Spork. “We missen scorend vermogen”, stelt de oud-prof van Sparta vast. “Daarnaast komt onze wel degelijk aanwezige creativiteit er niet altijd uit. Onlogisch is dat niet. We spelen veelal tegen ploegen die sterker zijn dan wij, waardoor we naar achteren worden gedrukt en de echte voetballers niet lekker in hun spel komen. Bijkomende belemmerende factor is dat we, zolang ik hier trainer ben, nog nooit een aantal weken achtereen in de ideale formatie hebben kunnen voetballen. Het lijkt wel een klaagzang, hè. Maar zo bedoel ik het niet. Ik analyseer gewoon nuchter hoe de situatie is. Net zoals ik ook rustig bekijk hoe we hier uit kunnen komen. De eerste wedstrijd na de winterstop wordt meteen een heel belangrijke: we spelen dan tegen degradatieconcurrent Hillegersberg. Duidelijk is dat we dat duel móeten winnen om niet nog wat vaster op de laatste plaats genageld te worden. En daarna volgen nog meer van dit soort wedstrijden. We weten wat ons te doen staat: Punten pakken.” Mocht CVV Zwervers zich inderdaad handhaven dan lijkt het verstandig om gericht te investeren in een aantal versterkingen van buitenaf. “En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan”, zegt Ben Spork. “Je ziet in de regio al een aantal jaren de tendens dat het zaterdagvoetbal het zondagvoetbal terugdringt en dat veel spelers huist daarom kiezen voor de zaterdag. Je ontkomt er als zondagclub bijna niet aan om de knip te trekken als je een betere selectie op de been wilt brengen. Clubs als Leonidas hebben die keuze gemaakt. Ik verwacht niet dat Zwervers het ook op die manier gaat proberen. Dat hoeft ook niet, maar dan moet je er wél rekening mee houden dat staart eerste klasse en top tweede klasse je voorland is.”

Het aangekondigde vertrek van Ben Spork betekent dat zowel CVV Zwervers als de oefenmeester om zich heen kunnen gaan kijken. Spork is inmiddels al door een aantal verenigingen benaderd met de vraag of hij daar volgend seizoen aan de slag wil als hoofdtrainer. “Er lopen inderdaad wat lijntjes”, geeft hij toe. “Bij één club ben ik zelfs al op gesprek geweest. Ik laat de dingen op me af komen, tot op heden heb ik nooit ergens hoeven solliciteren. Als het om een nieuwe club gaat ben ik wél kritischer dan vroeger het geval was. Ik teken niet zo maar ergens. Een club moet in alle opzichten kloppen en perspectief bieden. Ik werd onlangs door een zaterdag-Hoofdklasser gepolst om daar te komen werken. En passant vroegen ze me of ik mijn trainers-cv naar ze wilde mailen. Mijn wedervraag was ‘Waarom?’. Als je mij belt heb je als het goed is toch al je huiswerk gedaan? Even mijn naam ‘googelen’ en je hebt alle informatie. Die club gaat het dus niet worden, ha ha! Andere verenigingen mogen uiteraard een beroep op me doen. Praten kan altijd. En ondertussen blijf ik werken aan dat ene grote doel; mijn elftal goed door de competitie heen loodsen. Dit team verdient mijn inzet ten volle. Het zijn goede, karaktervolle jongens die af en toe een tik krijgen en steeds weer opstaan. Ik ben trots op ze.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 16 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 17 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35