Hulp op de Huiswerkplek: Bijles door studenten in Capelle

  •   keer gelezen

Capelle - Hartverwarmend hoe jonge studenten kinderen en hun ouders blij kunnen maken als het huiswerk met hun hulp wordt gedaan. Zo denkt directeur/eigenaar van de Huiswerkplek, Jaap Boiten, over zijn team van 15 medewerkers. Tijd om nu eens niet de Huiswerkplek zelf, maar om wat mensen die er werken in het zonnetje te zetten, te laten vertellen wat ze beleven en te vertellen hoeveel lol ze in hun werk hebben.


Door Annemarie van der Ploeg

Fleur Wildenbeest is student biofarmaceutische wetenschappen in Leiden en staat als stagiaire docent scheikunde voor de klas. “Ik geef hier huiswerkbegeleiding maar ook bijles scheikunde en een beetje wiskunde. Ik vond het altijd leuk om kinderen te helpen. Als je dan ziet dat ze beter worden en een goed cijfer terug krijgen, vind ik dat super leuk. Bij de huiswerkbegeleiding komen kinderen wat vaker in de week en bij sommigen zie je dat ze zich helemaal op hun gemak voelen. Ik werk hier nu ongeveer 3 jaar en het blijft gewoon leuk om kinderen te helpen. Meestal hebben we wat langer tijd om ze op een toets voor te bereiden en als ze dan goed resultaat krijgen, dan is dat super leuk.”

“Ik studeer gezondheidswetenschappen en doe op dit moment vooral huiswerkbegeleiding”, vertelt Eline van Beek. “Mijn studie houdt zich bezig met alles achter de schermen van de gezondheidszorg. Ik heb hier zelf altijd huiswerkbegeleiding gehad en zo ben ik hier gekomen. Ik doe dit het tweede jaar en vind het heel leuk om te doen. Kinderen hebben altijd wel een leuk verhaal, soms over een docent, waarover ze even hun verhaal kwijt willen. Sommige leren voor een herkansing en hebben helemaal geen zin meer. Dan maak je een grapje en gaan ze weer lekker verder.”

Denise Bothof is leerkracht groep 5 op een basisschool in Capelle. “Ik ben zo’n 7 jaar geleden hier begonnen omdat ik graag met kinderen werk. Ik geef huiswerkbegeleiding en bijlessen, ook aan leerlingen van groep 7 en 8, maar ook aan MAVO en HAVO studenten. Ik doe het met veel plezier. Sinds ik fulltime werk, doe ik het wat minder, maar het voelt hier altijd een beetje als thuiskomen. Zeker bij dit soort gelegenheden als alles in kerstsfeer brengen. De sfeer hier is heel goed; er heerst een bepaalde openheid. Iedereen is erg betrokken en dat is heel erg leuk. De Huiswerkplek is echt een plek voor leerlingen om te kunnen groeien. Ze zijn heel enthousiast en leren goed plannen. Ze zijn trots wanneer ze goede cijfers halen. Het is heel belangrijk dat De Huiswerkplek in Capelle daar een mooie bijdrage aan levert.”

Joris Nanne studeert economie aan de Erasmus Universiteit. “Ik geef bijles economie, wiskunde en M&O en vind het leuk dat je dingen die je zelf een tijdje terug kreeg, op die leerlingen die het niet zo goed snappen maar heel graag willen snappen, kan overbrengen. Als zij er ook hun best voor doen, is dat heel dankbaar werk. Het is leuk als je op lange termijn zo’n kind leert kennen, er een band mee opbouwt en ziet of die zijn examen haalt. Als je dan naar zo’n examen toe werkt en hij komt naar je toe dat hij een zeven heeft gehaald, dan is dat altijd een leuk moment. Ik doe dit al zo’n 2 1/2 jaar en het geeft me veel plezier. We hebben een leuk team en het is leuk om met de kinderen te werken. Er heerst altijd een leuke sfeer.”

Jaap Boiten is blij met zijn team. “Wat voor de leerlingen geldt, geldt ook voor de huiswerkbegeleiders: Your study first. Als iemand een tentamen heeft of ziek is, neemt een ander het altijd wel over. Er zijn altijd twee begeleiders aanwezig. Het is een mooi stel. Ik ben zo blij dat ze met die kinderen bezig zijn en de kinderen maar ook de ouders blij maken.

‘Huiswerk maken is natuurlijk niet echt leuk, maar kan het echt wel worden’ is de slogan van de Huiswerkplek. Wil je ook weten wat je bij de Huiswerkplek aan de Kanaalweg 33-35 kan doen en hoe zij je kunnen helpen, kijk dan op www.dehuiswerkplek.nl.

www.dehuiswerkplek.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten