Afbeelding

Burgemeester Oskam pleit voor geleidelijk vuurwerkverbod in Capelle

Algemeen 73 keer gelezen

Tijdens een drukbezochte Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Capelle in het Isala Theater genoten de aanwezige Capellenaren van een breed Capels cultureel aanbod.

Capelle - Burgemeester Oskam pleitte in zijn nieuwjaarsboodschap voor een geleidelijk vuurwerkverbod in Capelle in combinatie met strikte handhaving om daarmee de jaarwisseling in de toekomst ‘veiliger en feestelijker te maken voor alle Capellenaren’.

De burgemeester tekende ook de Direct Duidelijk Deal, onder toeziend oog van Lodewijk van Noort, lid van de landelijke Stuurgroep Begrijpelijke Overheid. Capelle aan den IJssel laat hiermee zien voor ‘duidelijk’ te gaan in haar communicatie met de Capellenaar.

In zijn nieuwjaarstoespraak blikte de burgemeester terug op de afgelopen jaarwisseling. “Eigenlijk is het hartstikke goed gegaan. Onze handhavers hebben voortreffelijk werk verricht. Er waren wat kleine vechtpartijen in de stad, maar gelukkig is er geen geweld gepleegd tegen hulpverleners.

Er werd wat illegaal vuurwerk in beslag genomen, de brandweer moest 47 keer uitrukken en de schade bleef beperkt tot onder de 10.000 euro.”

Toch pleit Oskam ervoor om vuurwerk over te laten aan professionals. “Vuurwerk is traditie in Nederland, maar we moeten hier, hoe ingewikkeld ook, discussie over voeren met elkaar. Want vuurwerk tijdens de Oud & Nieuw viering zorgt, vaak in combinatie met overmatig drankgebruik en korte lontjes bij mensen voor een bedreigende cocktail in de samenleving.”

Direct Duidelijk

Om direct en duidelijk te communiceren met Capellenaren krijgen ambtenaren schrijftrainingen en wordt op iedere afdeling een interne taalambassadeur aangewezen om ambtenaren te ondersteunen om duidelijk te communiceren.

“Ook onze gemeente stuurt veel brieven naar de Capellenaren. Niet altijd zijn deze brieven makkelijk te lezen. Soms gebruiken we teveel vaktaal, schrijven we heel formeel of staan de brieven vol met juridische termen. Dat willen we anders doen.

“Daarom hebben we afgesproken om begrijpelijker en duidelijker te schrijven. Dat kunnen wij niet alleen daar hebben we onze inwoners natuurlijk ook bij nodig. Als zij een brief ontvangen die niet duidelijk is dan willen we dat weten. Zodat we aan het einde van 2020 alleen nog maar duidelijke brieven versturen”, aldus burgemeester Peter Oskam.

Direct duidelijk

Het Ministerie van BZK is de campagne ‘Direct duidelijk’ gestart. Deze campagne is een initiatief van staatssecretaris Knops in samenwerking met het Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO).

In het NBO werken het Ministerie van BZK en de Nederlandse Taalunie nauw samen met meer dan zeventig andere organisaties uit Nederland en België om het probleem van onduidelijke overheidstaal aan te pakken.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunnen media contact opnemen met Bert Tielemans, bestuurswoordvoerder van de gemeente Capelle aan den IJssel.

Foto’s van de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Capelle aan den IJssel worden geplaatst op de Facebookpagina van de gemeente. Bijgesloten foto van de ondertekening is gemaakt door Jan van der Arend en rechtenvrij te gebruiken door media.

Bert Tielemans

06 - 46 100 489

010 – 284 81 22 (piketnummer)

b.tielemans@capelleaandenijssel.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 18 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15