Khadijsa en Mien.
Khadijsa en Mien. Foto: Harrie Sprengers

Twee werelden ontmoeten elkaar in Capelle

Algemeen 27 keer gelezen

Capelle - Met twee dikke zoenen en een bos bloemen begroet Mien ( van de Krol) Khadija ( Joarane) bij hun weerzien in Brownies & Downies aan het Stadsplein. Drie maanden geleden waren ze nog onbekenden voor elkaar, vandaag vieren ze samen de verjaardag van Khadijsa.

De ‘match’ tussen beiden is tot stand gekomen door twee Capelse verenigingen, de Zonnebloem en Taalcoaching Capelle. De Zonnebloem is de organisatie die veel ouderen ( met een fysieke beperking, vaak eenzaam) regelmatig bezoekt met haar vrijwilligers: de ‘gasten’ die bezocht worden zijn vaak geboren en getogen Nederlanders. De stichting Taalcoaching Capelle heeft veel leerlingen, die geholpen worden door vrijwilligers om de Nederlandse taal beter te leren spreken. Deze leerlingen zijn vaak niet in Nederland geboren, hebben een heel andere achtergrond en vaak weinig contacten met “Nederlandse” mensen ( op hun taalcoach na). Eigenlijk kun je zeggen dat zij, de gasten van de Zonnebloem en de leerlingen van Taalcoaching, hoewel allemaal Capellenaren, in twee gescheiden werelden leven. Daar willen de besturen van beide verenigingen verandering in brengen: “Geen grootschalige aanpak, klein beginnen” is het motto.

Terug naar ons tweetal: waarom hebben ze contact met elkaar gelegd? Mien (81 jaar) geeft aan dat ze in haar werkzame leven heel veel met buitenlandse mensen heeft gewerkt ( in de sportwereld) en het erg leuk vindt om een jonger iemand uit een andere cultuur te ontmoeten. Khadijsa, wier man al jaren in Nederland is en een baan in de ICT heeft, is bezig met haar inburgeringsexamen en wil heel graag met Nederlandse mensen in contact komen: ‘Ik begrijp bijna alles wat Mien zegt, alleen zelf goed praten is soms nog wat lastig’ . Mien en Khadijsa benadrukken dat er vanaf het eerste moment een echte klik was tussen hen, daarom zien ze elkaar nu wekelijks en hebben het altijd reuze naar hun zin. Ze zijn geïnteresseerd in elkaars leven, in elkaars culturen. In de komende tijd willen ze ook aandacht besteden aan het schrijven van de Nederlandse taal: ‘Ik had vroeger allemaal negens en tienen voor schrijven’ vertelt Mien, dus dat belooft nog wat!

Intussen is ook een tweede koppel van start gegaan.

Heeft u ook interesse om kennis te maken met iemand met een andere achtergrond, om af en toe elkaar te ontmoeten of leuke dingen met elkaar te ondernemen? Stuur dan een mail naar administratie@taalcoachingcapelle.nl onder vermelding van ‘ontmoeting’ of bel met Harrie Sprengers, voorzitter van Taalcoaching Capelle en vrijwilliger bij de Zonnebloem (0618979305).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws gisteren
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04