Grapje leidde tot NK-titel Masters Synchroonzwemmen

Algemeen 39 keer gelezen

Capelle - Wat begon als een geintje eindigde afgelopen weekend serieus in het Nederlands Kampioenstitel Masters duetten 30-39 jaar. Rowenna Tiggeloven en Darya Navaselskaya dragen die titel sinds gisteren, nadat ze na een Technische en Vrije Uitvoering als eerste eindigden bij de duetten 30-39 jaar.

Begin van het seizoen grapten trainster Rowenna en Darya, respectievelijk voormalig ACZ- en Wit-Russisch synchroonzwemsters, om mee te doen als Masters. De Master-wedstrijden vinden plaats in verschillende leeftijdscategorieën vanaf 25 jaar. Dit grapje veranderde in een besluit. En de een-paar-maanden-één-uurtje-per-week-trainingen eindigden afgelopen weekend uiteindelijk in deze Nederlands Kampioenstitel.

Darya kwam zo’n drie jaar geleden bij de Synchroonafdeling van ACZ op verzoek van de Technische Commissie om het trainersteam te versterken en de toenmalige selectiezwemsters naar een hoger niveau te brengen. Rowenna, als kind bijna 25 jaar geleden begonnen bij de Synchroonafdeling van ACZ, is eveneens trainster en lid van de Technishe Commissie. Behalve als trainers bleken ze ook in het water een goed duo te vormen. Na een grote voorsprong na de Technische Uitvoering (TU) hadden ze voldoende ruimte om hun eerste plaats na de Vrije Uitvoering (VU) te handhaven. Met als resultaat een Kampioenschapstitel die ACZ nog niet eerder gepoogd had te veroveren.

Niet alleen Darya en Rowenna behaalden mooie resultaten. Er waren ook drie zilveren en twee bronzen medailles voor ACZ. Het zilver ging naar de jonge Senioren-ploeg met Kim en Floor Schallenberg, Manoya Yapar, Marleen Brandhorst, Maria Lorenzini, Laura Sijben, Laura van Meel en Hester Cup (reserves Amy van der Well/Floor Speckens). Met hun VU wist de ploeg met verve te winnen van hun rivaal ZPCH en hun 1,7 punt achterstand na de TU tot 0,4 punt terug te brengen. Helaas niet voldoende voor het Nederlands Kampioenschap, maar wat was iedereen trots op deze geweldige VU.

Zilver en brons waren er ook bij de duetten VU: Maria Lorenzini won met KNZB-duetpartner Merel Leuring van AZC (red.: Alphen a.d. Rijn) het zilver, gevolgd door het duet van Kim Schallenberg en Manolya Yapar. Het Nederlands Kampioenschap ging naar het Nationaal Duet Noortje en Bregje de Brouwer, die zich (zoals heel Nederlands Synchroonzwemmen hoopt) binnenkort plaatsen voor de Olympische Spelen 2020. Ook de vierde en de vijfde plek waren voor ACZ: Laura van Meel en Hester Cup (die een dag eerder met haar Technische Solo ook net naast de medailles greep) eindigden als vierde, Floor Schallenberg en Floor Speckens behaalden de vijfde plaats.
Voor Maria Lorenzini hield het daarbij niet op: zij bemachtigde ook het zilver bij de VU soli, gevolgd door de solo van Kim Schallenberg met het brons. De zesde en achtste plaats bij de soli VU waren respectievelijk voor Hester Cup en Laura Sijben.

Trots verliet de ACZ het SKWA in Hoofddorp. Wie weet is volgend jaar het Nederlands Kampioenschapstitel ploegen dan ook voor de ACZ Senioren. Een van de weinige landstitels die nog op het lijstje ontbreken.

ACZ houdt op zondag 2 februari, 14.30-16.30u, een Open Dag in zwembad De Blinkert in Capelle a.d. IJssel. Voor iedereen met minimaal het A-diploma om kennis te maken met deze mooie zwemsport.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 19 apr, 11:42
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 19 apr, 08:50
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20