De deelnemers van het Schrijfcafé nodigen taalliefhebbers uit om met hun mee te schrijven. (Foto: Thea van der Raaf)
De deelnemers van het Schrijfcafé nodigen taalliefhebbers uit om met hun mee te schrijven. (Foto: Thea van der Raaf)

‘Schrijven is telkens een ontdekking’

Algemeen 30 keer gelezen

Ruim anderhalf jaar geleden startte in de bibliotheek in Capelle het Schrijfcafé. Sindsdien komt een aantal deelnemers bijeen om met elkaar de mooiste verhalen, gedichten of gedachten op papier te zetten. Carla scheepe-Belksma van ‘Eigen Wijze Woorden’ en schrijfster Liesbeth Mende inspireren om de beurt tot schrijfsels die telkens weer verbazen.

Door Thea van der Raaf

Capelle aan den IJssel - De deelnemers vinden schrijven vooral erg leuk. Ze doen mee aan het Schrijfcafé voor de hobby of om zich te ontwikkelen. Beide uitgangspunten zijn prima, want het Schrijfcafé is bedoeld om leuk en inspirerend te zijn.

De deskundige leiding zet je op het schrijfpad door middel van een verhaal, gedicht, steekwoorden en andere handvatten. Een gedachte, naar aanleiding van steekwoorden, wordt een mooi verhaal, of er ontstaat een gedicht, waarvan de maker geen idee had dat die het in zich had.

Of er komt niets uit, dat gebeurt ook, maar dat geeft niet. Volgende keer schrijft juist deze persoon de sterren van de hemel. Schroom hoef je niet te hebben tijdens het Schrijfcafé, want fout is het nooit. Wel is men soms verwonderd door iemands tekst en wordt iedereen er blij en opgetogen van.

Deze vrijheid en vertrouwdheid zonder oordelen, maakt dat iedereen meer durft, zichzelf verrast en steeds meer zelfvertrouwen krijgt in het eigen kunnen.

Een aantal deelnemers doet al vanaf het begin mee en is nog steeds enthousiast, zoals Marga: “Ik heb geleerd om buiten mijn kaders te schrijven, dat was wel een uitdaging, want ik had nog nooit over een sleutelbos geschreven.”

Aafke is met 89 jaar de oudste deelneemster. Zij zegt: “Spelen met taal, dat trok mij meteen aan. Iets schrijven waarvan je vooraf niet weet waar het heen gaat, dat doen we hier gewoon.”

Rien schrijft zijn hele leven al gedichten en verhaaltjes. Gedichten moeten bij hem wel rijmen, daar stapt hij niet vanaf. “Het is leuk om met verschillende mensen, elk met eigen inzichten oplossingen te creëren.”

Loes houdt van taal, maar schrijft alleen tijdens het Schrijfcafé. “Dat ik overal een verhaal van kan maken, ik wist niet dat ik het in mij had.”

Voor Sarina was het de eerste bijeenkomst. Wat onwennig begon ze aan de opdracht, bekent ze. “Ik moest wel even mijn brein anders gebruiken. Ik schrijf graag en wil gerichter gaan schrijven, het beter verwoorden, dus... “

De deelnemers van het Schrijfcafé willen graag dat meer liefhebbers zich aansluiten. Mensen die zich ook willen laten uitdagen en met hun input het Schrijfcafé komen verrijken, want taal is veelzijdig en schrijven is telkens een ontdekking.

Carla: “Ik laat mensen graag ontdekken wat je met taal kunt doen. Hoeveel invalshoeken er zijn als je eenmaal begint te schrijven. Daarom is het Schrijfcafé zo verrassend. Ik kan van te voren zelf niet bedenken wat de deelnemers van mijn opdracht maken.”

Ben je benieuwd naar jouw schrijfkunsten? Kom ook! Elke laatste vrijdag (31 januari) van de maand van 10.00 - 12.15 uur. (€ 12,50, incl. koffie/thee) Meld je aan via www.bibliotheekaandenIJssel.nl of info@eigenwijzewoorden.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Het Kontakt zoekt deelnemers marathon Rotterdam en hun verhaal Nieuws 21 uur geleden
• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws gisteren
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 28 mrt, 13:04
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 28 mrt, 11:56
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42