Ralph Kalkman voldoet helemaal aan het plaatje dat Capelle voor ogen heeft. (Foto: John de Pater)
Ralph Kalkman voldoet helemaal aan het plaatje dat Capelle voor ogen heeft. (Foto: John de Pater) Foto: John de Pater

Capelle krijgt trainer die het graag wil

Algemeen 30 keer gelezen

Capelle -  Vv Capelle zocht een jonge en enthousiaste trainer om komende zomer Ton van Bremen op te volgen. Men vond Ralph Kalkman.

Door Jan J. Timmer

“Barendrecht, SC Feyenoord en Capelle behoren in mijn beleving tot de toonaangevende amateurclubs in de regio Rijnmond”, zegt Kalkman (41). “Als één van die verenigingen je belt met de vraag om trainer te worden, dan mag je dat als een eer beschouwen. Ik ben dan ook met plezier het gesprek aangegaan en heb met een goed gevoel getekend. Als huidig trainer van Zwaluwen Vlaardingen ken ik Capelle als tegenstander. Men heeft een heel aardig team met prima voetballers en harde werkers. Gezien die kwaliteiten staat de club mijns inziens te laag geklasseerd in de Hoofdklasse. Aan de andere kant: de ranglijst liegt niet.
In de persoon van Ralph Kalkman krijgt Capelle een trainer die open communiceert en “geen fabels vertelt”. “Ik ben maar een simpele gozer die graag met mensen werkt, ze begeleidt, aanstuurt en mede zorgt voor en goede sfeer. Dat is de essentie van wat ik doe. Zo moeilijk is het dus niet, ha ha! “Training geven doet Ralph Kalkman al sinds hij in de A1-jeugd van Sparta voetbalde. “Ik had toen E1 onder mijn hoede”, gaat hij terug in de tijd. “Als voetballer hoopte ik op een mooie loopbaan in het betaalde voetbal, maar die droom verzandde in blessure-ellende. Negen knieoperaties later was ik 25 en was ik zo’n beetje de enige uit mijn jeugdteam die níet als prof voetbalde. Het trainerschap beviel me echter prima en ik ben er mee door gegaan. Bij Heinenoord maakte Kalkman zijn debuut als hoofdtrainer, nadat Philip den Haan was weggestuurd. Vervolgens werkte hij drie seizoenen bij Piershil en vijf jaar bij Heinenoord, om daarna te verkassen naar Zwaluwen. Die laatste samenwerking blijft tot één seizoen beperkt (zie kader). “Het is niet mijn gewoonte om kort bij een club te blijven, maar soms lopen dingen zo”, zegt de coach. “Aan de spelersgroep en staf om me heen ligt het zeker niet. Het is een feest om met die gasten te werken. Alleen daarom al wil ik het goed afsluiten!”

Bij Zwaluwen Vlaardingen is Kalkman bezig aan zijn eerste seizoen en dat wordt ook meteen zijn laatste. “Dat heeft te maken met de aanstaande koerswijziging van de club”, zegt hij. “En dan vooral de manier waarop die gecommuniceerd werd naar ons als technische staf. “We hebben nooit een open gesprek gehad, laat staan onze suggesties kunnen inbrengen. Ik verwijt de club niets en ik heb best begrip voor bepaalde maatregelen, maar ik vind het wel jammer dat we er nooit met elkaar over gesproken hebben.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 23 uur geleden
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws gisteren
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53