Maar een echte jager is hij niet. Voor een groot deel is het een aaseter: je ziet ze vaak langs snelwegen op een paaltje loeren op een aangereden dier.
Maar een echte jager is hij niet. Voor een groot deel is het een aaseter: je ziet ze vaak langs snelwegen op een paaltje loeren op een aangereden dier. Foto: Hermes

De buizerd is van alle markten thuis

Algemeen 31 keer gelezen

Sinds een jaar of vijf broedt de Buizerd in Capelle. Tot enkele jaren geleden de grootste Nederlandse broedende roofvogel, maar met nieuwkomers Zeearend en Visarend staat hij qua grootte nu maar op de derde plaats.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle

Capelle - Het blijft een imposante verschijning! De meeste roofvogels zijn ‘specialisten’: zij jagen op een beperkt aantal prooisoorten en hun lichaamsbouw is daarop min of meer aangepast. De buizerd echter is van alle markten thuis.

Een zwak konijn krijgt hij wel te pakken en ik heb in het Schollebos een buizerd wel eens een meerkoet zien slaan uit het water. Maar een echte jager is hij niet. Voor een groot deel is het een aaseter: je ziet ze vaak langs snelwegen op een paaltje loeren op een aangereden dier. En als er echt sprake is van voedselschaarste, kan zijn dieet voor 90% uit regenwormen bestaan!

Europese buizerds trekken ‘s winters naar het zuiden, maar in Nederland blijven veel buizerds hier, zo ook het Capelse broedpaar: waarom een gevaarlijke lange tocht naar het zuiden als je hier toch wel aan de kost komt? In de trektijd zijn ook hier vaak overtrekkende, noordelijke buizerds te zien.

Die trekken overdag op de thermiek: zij stijgen omhoog in opwaartse warme luchtstromen en zweven vervolgens langzaam dalend zuidwaarts op zoek naar de volgende warme luchtbel. Energiebesparing in optima forma dus.

Het Capelse buizerdpaar is nu bijna elke dag te zien bij Schollebos, maar ook hoog in de lucht boven het centrum. Waarom zou je 1000 kilometer gaan vliegen als je hier ook nog steeds aan je kostje kan komen…? Komt tijd, komt raad! En het paar is een echt echtpaar: constant roepen ze elkaar om elkaar te laten weten waar ze zijn. Het geluid wordt ‘miauwen’ genoemd omdat het iets weg heeft van katten (’pieeuw’).

De kleur van buizerds varieert enorm, van bijna wit tot bijna zwart en alles er tussen in. Let op het vliegbeeld: brede vleugels en afgeronde staart. Onderkant staart is ‘gebandeerd’ met lichte en donkere strepen, dit ter onderscheid van die van de Ruigpootbuizerd, een wintergast en de onderkant van zijn staart is wit.

Meer weten?

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15
• Een impressie van de nieuwe buurt vanuit de lucht.
Succesvolle eerste fase nieuwbouw 'Boss' krijgt vervolg Advertorial 16 apr, 15:13
• BC Schollevaar 1 boekte een historische promotie.
Capels badmintonsucces: BC Schollevaar is terug in eerste divisie Sport 16 apr, 12:53
• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 16 apr, 09:45
• De rood verlichte Hollandse IJsselkering.
Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege hoogwater Nieuws 16 apr, 08:42