Arnoud Katz en zijn enthousiaste docententeam van 'IJgen onderwijs'. (Foto: Wijntjefotografie.nl)
Arnoud Katz en zijn enthousiaste docententeam van 'IJgen onderwijs'. (Foto: Wijntjefotografie.nl)

IJsselcollege geeft ‘IJgen’ onderwijs

6 feb, 14:59 Algemeen 0 keer gelezen

Capelle aan den IJssel - Maatwerk in het onderwijs is niet alleen weggelegd voor kinderen van ouders die een particuliere school kunnen betalen. Het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel biedt sinds dit schooljaar deze moderne en persoonlijke vorm van onderwijs aan haar leerlingen, ‘IJgen onderwijs’.

‘IJgen onderwijs’ op het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel richt zich op leerstof en planning op maat. Leerlingen ontvangen van elk vak een studiewijzer. Aan de hand daarvan, maken ze elke ochtend onder begeleiding van de mentor hun dagplanning. Daarna volgen de leerlingen korte instructies van de vakdocenten, wanneer ze nog fris en wakker zijn. In de middag gaan ze volgens hun persoonlijke planning met de opdrachten uit de studiewijzer aan de slag. Hierbij werken ze op hun eigen niveau: leerlingen volgen het basisprogramma, ondersteuningsprogramma of verrijkingsprogramma.

“Als ze het werk af hebben, bijvoorbeeld voor wiskunde, dan mogen ze ook aan een ander vak werken”, vertelt Jacoline Meijboom, docent wiskunde en mede-ontwikkelaar van ‘IJgen onderwijs’. Op deze manier hoeven leerlingen niet op elkaar te wachten als ze de leerstof begrijpen en kunnen zij meer tijd besteden aan een moeilijk vak.

Team

Het initiatief voor het nieuwe onderwijs op mavo, havo en vwo, is bij de docenten van het IJsselcollege zelf vandaan gekomen. “Ik moet eerlijk zeggen dat ze mij direct hebben overtuigd, ik kon alleen maar ja zeggen”, zegt Henk Beesems, directeur van het IJsselcollege. Het enthousiaste team van de middelbare school, onder leiding van sectordirecteur Arnoud Katz is afgelopen herfst gestart met het invoeren van hun ‘IJgen onderwijs’. IJgen, omdat het is ontwikkeld door het team zelf.

Vaardigheden, structuur en regelmaat

‘IJgen’ richt zich ook op het leren van vaardigheden zoals presenteren, communiceren en creatief denken. “We bereiden ze niet alleen maar voor op het halen van een diploma, maar bouwen ook aan allerlei vaardigheden die ze nodig hebben in het vervolgonderwijs en hun toekomstige baan”, vertelt Arnoud Katz. Ook regelmaat en structuur vormen een kenmerk van ‘IJgen onderwijs’. Een veilig en vertrouwd gevoel zijn belangrijke voorwaarden in het onderwijs. Elke klas heeft een vast lokaal en rooster. Daardoor voelen leerlingen zich thuis in het gebouw.

Kom je kennismaken?

Zit jij in groep 7 of 8 en ben je nieuwsgierig of ‘IJgen onderwijs’ iets voor jou is? Kom dan een proefles volgen en maak meteen ook kennis met de docenten van het IJsselcollege. Dit kan op woensdag 12 of woensdag 19 februari. Proeflessen voor VMBO, MAVO, HAVO en VWO. Kijk voor meer informatie over de proeflessen op de website van het IJsselcollege:

https://www.ijsselcollege.nl/home-mavo-havo-vwo/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30
Afbeelding
Column - Ronde van West is een Capels begrip Algemeen 10 aug, 16:00
Afbeelding
‘Skate Fever is een plek voor jong en oud’ Algemeen 10 aug, 13:30
Afbeelding
Oekraïense kunstexpositie in Rivium geopend Algemeen 10 aug, 11:30
Afbeelding
Judith Kraak: Passie voor bijen en natuur Algemeen 10 aug, 09:15