De MIDO had in Capelle aan de Kerklaan 56 een studio. Daar werden de landelijke uitzendingen aan de abonnees in Capelle en omgeving doorgegeven.
De MIDO had in Capelle aan de Kerklaan 56 een studio. Daar werden de landelijke uitzendingen aan de abonnees in Capelle en omgeving doorgegeven. (Foto: pr)

Bij een interland was het stil op straat

  •   keer gelezen

De radiotechniek is in de loop der jaren sterk verbeterd. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog werd er al veel naar de radio geluisterd. Er was nog geen televisie. Dus muziek, hoorspelen en voetbalverslagen kwamen via de radio bij de mensen binnen. Bij een interlandwedstrijd voetbal was het ook toen doodstil op straat.


door Wim van den Bremen

Capelle - Er was nog geen kabel. De verbindingen liepen via bovengrondse draden waarlangs ook telefoon werd doorgegeven. Radiodistributie was in particuliere handen. De NV MIDO verzorgde dat. Zij gaven de programma’s van Hilversum 1 en 2 door. Daar kon je je op abonneren. Er waren vrijwel geen atmosferische storingen. Maar de keuze in programma’s was beperkt.

De MIDO had aan de Kerklaan 56 (op de foto) een studio. Daar werden de landelijke uitzendingen aan de abonnees doorgegeven. Dit huis was toen de vestiging van het elektrotechnisch bedrijf van Otterspeer. De ontvangers en versterkers in de woning waren constant in bedrijf.

Maar de technici waren vaak op stap naar klanten. Daarom moest mevrouw Otterspeer opletten dat er niets verkeerd ging. Dat er geen zekering doorbrandde of wat dan ook. Op enig moment ontstond het idee om via die installaties Capelse programma’s uit te zenden. Otterspeer werd de eerste dj.

Mensen gaven verzoeknummers via briefjes in de brievenbus. Er was geen uitgebreide verzameling grammofoonplaten. Maar de collectie werd regelmatig geruild met collega’s in Krimpen en andere plaatsen in de buurt. Als de familie met vakantie ging nam een van de medewerkers de radiotaken over.

In de oorlog werd de landelijke radio overgenomen door de Duitsers. Die stuurden Duitse propaganda door. Maar zolang dat hier werd doorgezonden controleerden ze niet. Het gaf Otterspeer de mogelijkheid volop Nederlandse programma’s vanuit Londen te beluisteren. Dat leidde weer tot veel belangstelling van omwonenden, met alle risico’s van dien. Maar het is nooit verraden. Na de oorlog nam de PTT de uitzendingen over en verdween de noodzaak om lokale studio’s te hebben.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel. 

hvc-capelle.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan