Kijk omhoog en luister of je ook krakende en schurende geluiden hoort en let op de stammen van de bomen.
Kijk omhoog en luister of je ook krakende en schurende geluiden hoort en let op de stammen van de bomen. (Foto: )

Tussen de bomen waait ‘t niet zo hard?

  •   keer gelezen

Er staat een harde wind. Een man en zijn dochtertje stappen van de fiets bij de entree van het Schollebos. ‘Wij gaan hier even wat drinken en daarna in het Schollebos fietsen. Tussen de bomen waait het niet zo hard. Dat is veiliger’, hoor je dan wel eens.


Door Edith Stuivenberg van Bomenstichting

Capelle - Helaas...geen enkel bos is tijdens een storm veilig. Rond windkracht 6 -7 moet je rekening houden met vallende takken. Mensen kunnen nog zo vakkundig een boom onderhouden, uiteindelijk is de wind de beste snoeier.

Windstoten krijgen normaal gesproken geen boom omver, maar bij verzwakte bomen kun je dit niet uitsluiten. Bovendien stoten verzwakte bomen ook eerder takken af. Vanaf windkracht 9 kun je beter uit een bos wegblijven; veel te gevaarlijk.

Als je tijdens windkracht 6 -7 toch in het bos wilt wandelen, gebruik dan goed je ogen en oren. Kijk omhoog en luister of je ook krakende en schurende geluiden hoort en let op de stammen van de bomen. Krakende geluiden komen van takken die gaan vallen.

Wiebelend stammetje

Schurende geluiden komen van takken die tegen elkaar aan schuren; die vallen nog niet. Aan de stam zie wanneer hij stil staat of een beetje wiebelt. Zie je een wiebelend stammetje? Ga dan zo snel mogelijk daar vandaan. Die boom kan onverwachts gaan vallen. Je weet alleen niet, wanneer.

In de eerste dagen na een storm wordt geadviseerd: ‘Ga nog maar even niet het bos in. Er kunnen nog best hier en daar losse takken naar beneden vallen. Er kan zelfs nog een enkele instabiele boom omvallen.’

Een storm is geen ramp voor een bos. Natuurlijk vallen er wat bomen om en waaien er veel takken uit de bomen. Omgevallen bomen zijn een feest voor de insecten en de vogeltjes die deze insecten eten. Dood hout is leven! Omgevallen bomen creëren open plekken. Op de bodem van deze open plekken valt nu meer licht waardoor in het voorjaar nieuwe zaden zullen kiemen. Hier groeien dan weer nieuwe boompjes. Zo verjongt het bos zichzelf en dat zorgt weer voor diversiteit en biodiversiteit.

Meer weten?

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via:

www.bomenstichting.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten