Wethouder Marc Wilson temidden van de deelnemende coördinatoren vrijwillige inzet.
Wethouder Marc Wilson temidden van de deelnemende coördinatoren vrijwillige inzet. Foto: Saskia Kok

Zinvolle training vrijwilligersmanagement voor Capelse coördinatoren

Algemeen 39 keer gelezen

Capelle - In 2019 werd de gemeente Capelle aan den IJssel uitgeroepen tot Vrijwilligersgemeente van het jaar. Een eervolle prijs die onder andere bestond uit een training voor de vrijwilligers. In overleg met Stichting Welzijn Capelle heeft de gemeente ervoor gekozen een training vrijwilligersmanagement aan te bieden aan de coördinatoren vrijwillige inzet.

Deze training wordt verzorgd door Michaëla Merkus van buro Duw. Doel van de training is betere tools in handen te krijgen om met vrijwilligers om te gaan; grenzen stellen, waarderen, behouden van vrijwilligers, maar ook hoe zorg ik ervoor dat de vrijwilliger kiest voor mijn organisatie. Vanuit Buro Duw versterkt Michaëla mensen in maatschappelijke organisaties, zodat zij in staat zijn hun werk zo goed mogelijk te doen. Samen onderzoeken ze wat werkt, bepalen ze richting en bedoeling en ontdekken ze hoe je effectief én met plezier werkt aan een gedragen resultaat. Altijd met het idee om de beweging op gang te krijgen. Met een klein duwtje in de rug.

Donderdag 20 februari was de eerste trainingsdag voor de coördinatoren. Wethouder Marc Wilson kwam langs om zijn waardering uit te spreken: “Zonder vrijwilligers is minder mogelijk. Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de Capelse samenleving. Zij dragen bij aan de sociale verbinding in de buurten en wijken. Denk bijvoorbeeld aan de vrijwilligers die mindervalide mensen ophalen- en brengen naar een (fysio)afspraak. Zij hebben ruimte voor dat extra praatje. Of de vrijwilligers die aanvullend zijn bij huiswerkbegeleiding. Zij creëren rust en zijn van grote waarde voor de leerlingen.” Wilson is ontzettend blij met- en trots op alle vrijwilligers die zich dagelijks met liefde en passie voor anderen inzetten,

Wilson bezoekt regelmatig de verschillende Capelse vrijwilligersorganisaties om daar een kop koffie te drinken en in gesprek te gaan met de vrijwilligers: De befaamde koffie-estafette waarvan Wilson op Instagram verslag doet (Instagram: wethouder_wilson). “Het zijn gezellige samenkomsten waar veel uitgewisseld wordt en zo blijft de gemeente op de hoogte van wat er speelt onder de Capellenaren.”

Vrijwilligers geven hun vrije tijd, kennis en/of ervaring aan de organisatie vanuit persoonlijke motieven en behoeften. Trainster Michaëla: “Het is belangrijk als organisatie goed aan te sluiten bij de talenten en motieven die vrijwilligers meenemen zodat zij op een passende manier begeleid worden. Je waardering uitspreken naar vrijwilligers en meer nog de erkenning en herkenning die je vrijwilligers geeft door ze goed in te sluiten in je organisatie, daarin voelen vrijwilligers zich gezien.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 9 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 12 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20