De natuur is dit jaar vroeger op gang gekomen dan ooit en loopt nu twee maanden voor op schema.
De natuur is dit jaar vroeger op gang gekomen dan ooit en loopt nu twee maanden voor op schema.

Natuur in Capelle: Het is vroeg voorjaar!

Algemeen 39 keer gelezen

Capelle - Tot nu toe is de winter erg zacht geweest, als we het nog winter mogen noemen. Nachtvorst is er niet geweest; hoogstens was het tegen het vriespunt. De dagen waren relatief warm, geregeld meer dan 10 °C. Het lijkt wel voorjaar!

Door Stichting Natuurvrienden

De natuur is dit jaar vroeger op gang gekomen dan ooit en loopt nu twee maanden voor op schema. In het Schollebos staan er al meidoorn- en vlierstruiken in blad en aan wilgen verschijnen de eerste katjes, vooral aan de olijfwilg, de eerst bloeiende inheemse wilg. Ook de bosflora komt al tot leven. Overal komt daslook op en dat geldt ook voor allerlei bolgewassen.

Op warme plekken in de stad staan al narcissen in bloei of in de knop. Allerlei kamerplanten, zoals kamerbegonia’s, kamergeraniums en kamercyclaam, die buiten zijn uitgeplant en normaal gesproken onze winters niet overleven, lijken het dit jaar wel te halen. Nu maar hopen dat we niet opeens eind februari strenge vorstdagen krijgen.

Ook veel vogels hebben het voorjaar in de kop. Ze zingen al volop, om een vrouwtje te lokken en een territorium af te bakenen. En ten noorden van Rotterdam bij Berkel zijn in de afgelopen weken weer groepjes flamingo’s gezien, die het in toenemende mate prima naar hun zin hebben tijdens de Nederlandse “winter”.

Met het zo vroege ‘voorjaar’ wordt het knotseizoen voor wilgen en het plantseizoen voor bomen en struiken korter dan normaal, Nu moet het knotten en planten bij voorkeur zijn gedaan voor half maart. Alleen voor planten, die in potten zijn opgekweekt en dus een onbeschadigde wortelkluit hebben, is er ruimte tot in mei.

Het is duidelijk dat de klimaatverandering doorzet. De winters worden steeds zachter en de zomers steeds heter en droger. En de natuur past zich aan. Soms leidt dat tot nieuwe plaagdieren, zoals de reuzenteek of de steekmier, maar ook overleven steeds meer nieuwe niet invasieve soorten uit warmere streken in ons opwarmende klimaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 22 uur geleden
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport gisteren
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15
• Een impressie van de nieuwe buurt vanuit de lucht.
Succesvolle eerste fase nieuwbouw 'Boss' krijgt vervolg Advertorial 16 apr, 15:13