Wijn wordt ingeschonken
Wijn wordt ingeschonken Foto: Douglas Lopez

Capelle krijgt een eigen stadswijngaard!

Algemeen 42 keer gelezen

Capelle - Op 10 maart 2020 is het bestuur van de stichting Sjatoo010 op de hoogte gebracht dat het Denk & Doe Mee!- Fonds van Capelle aan den IJssel de subsidieaanvraag voor de aanleg van de stadswijngaard heeft goedgekeurd. 

In 2019 was er al  een proefwijngaard aangelegd en de ‘Midgaard’ kan nu definitief van start gaan. Met deze stadswijngaard aan de noordzijde van de Abram van Rijckevorselweg ter hoogte van Fascinatio wil Sjatoo010 een nieuwe impuls geven aan de vergroening van de wijk Fascinatio / Brainpark III. Ook willen zij de entree naar Capelle een herkenbare en unieke uitstraling geven en daarmee de hittestress beperken. Door de toekenning van deze subsidie zal nu de bestaande aanplant van 150 wijnstokken kunnen worden uitgebreid met een aanplant van ca 500 druivenstokken. Gezien de samenstelling van de bodem is gekozen voor de witte druivensoort Solaris.        


Vrijwilligers

Sjatoo010 gaat, samen met de eerste groep vrijwilligers die zich inmiddels hebben aangemeld, de aanplant en ook het onderhoud van de wijngaard verzorgen. Naast de toegekende subsidie vanuit de het Denk & Doe Mee! Fonds heeft Van Weelde Shipping ook een subsidie bedrag toegezegd. Meer bedrijven hebben interesse getoond om dit project te ondersteunen. Ook bewoners van de ASVZ woningen in Fascinatio hebben zich al aangemeld als vrijwilliger. De wijngaard wil een verbindende factor zijn tussen bewoners, omliggende bedrijven en maatschappelijke instellingen.


BiologischGeen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmatige meststoffen gaan gebruikt worden, alles volledig natuurlijk en duurzaam. Door bloemmixen te strooien wil Sjatoo 010 o.a. wilde bijen aantrekken. Er wordt dan ook samengewerkt met Nederland Zoemt om dit te realiseren.


WijnMet de komst van de Midgaard is al een mooie basis gelegd. De plannen voor uitbreiding van de wijngaard, zowel de Oost- als ook de Westgaard, liggen al klaar. De verwachting is dat over drie jaar voor het eerst kan worden geoogst en wijn kan worden geproduceerd. Een heuse Sjatoo010 zal dan feestelijk worden onthaald!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Capelse Sport Awards: dit zijn de winnaars Met foto's en video 8 uur geleden
Afbeelding
Het Kontakt zoekt deelnemers marathon Rotterdam en hun verhaal Nieuws 22 uur geleden
• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws 28 mrt, 15:15
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 28 mrt, 13:04
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 28 mrt, 11:56
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02