Zou een deel van het Schollebos een uniek moerasbos kunnen worden?
Zou een deel van het Schollebos een uniek moerasbos kunnen worden?

Wordt het Schollebos een moerasbos?

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - Begin maart stond er erg veel water in een gedeelte van het Schollebos. “Dit is slecht voor de biodiversiteit en nu gaan deze bomen dood”, zeiden sommige bezoekers. Maar is dat ook zo?

Door Edith Stuivenberg, Bomenstichting

Tot aan de middeleeuwen kwamen dit soort natte bossen in West-Nederland veel voor. Moerasbossen leveren belangrijke diensten zoals waterberging, waterzuivering, bescherming tegen overstromingen, koolstofopslag, water en voedsel voor veel dieren. Toch behoren ze tot de meest bedreigde ecosystemen in Europa en de wereld. Niet minder dan 75% van de Europese wetlands gingen verloren in de voorbije eeuw. De paden stonden grotendeels onder water. Je kon niet goed meer waar het pad was. Dan is buiten de paden lopen natuurlijk niet verstandig. De grond is te slap om je te kunnen dragen. Je kunt letterlijk de grond in zakken. De kans dat je er op eigen kracht uit kunt komen, is klein. Wachten op een behulpzame voorbijganger die je een lang touw kan toewerpen? Maar....wat een waanzinnig mooi moerasbos! Hoe mooi zou het zijn, wanneer je hier op knuppelpaden doorheen zou kunnen lopen. Is het wel verstandig om deze ondergelopen paden dan maar weer op te hogen? Dat is vechten tegen de natuur. Kunnen we niet beter met de natuur meebewegen? Dit gebied inrichten als moerasbos met knuppelpaden en bomen natte voeten kunnen hebben? Lopen over zulke knuppelpaden is een aparte beleving. Moerasbossen zijn heel gevarieerd met boomsoorten als els, berk en wilg waaronder zwarte bes, grote zegges en moerasvarens groeien. Juist omdat deze bossen nogal ondoordringbaar zijn, is dat ideaal voor veel soorten vogels en insecten. Een moerasbos verandert een waterig gebied in land. Bomen in een moerasbos worden zelden ouder dan enkele tientallen jaren. Hun wortels groeien niet diep. Wanneer de bomen te groot worden, kunnen ze in de grond wegzakken of omvallen. Geen probleem, want deze gaten worden weer snel opgevuld door andere bomen. Zou een deel van het Schollebos ook zo’n uniek moerasbos kunnen worden?

Meer weten?

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via:

www.bomenstichting.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 14 uur geleden
• De rood verlichte Hollandse IJsselkering.
Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege hoogwater Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
KCC handhaaft zich op hoogste niveau na winst in play-downs Sport 16 uur geleden
• Jeroen Kolster hardlopend in actie.
Geld inzamelen voor palliatieve zorg: Jeroen Kolster volbrengt marathon Nieuws 15 apr, 17:10
Afbeelding
Burg. Schalijlaan en Burg. Bakkerlaan twee avonden en nachten deels dicht Nieuws 15 apr, 15:50
• Tamara (links) haalde 525 euro op voor de zwanengroep Zuid-Holland.
Tamara Heerkens loopt marathon Rotterdam voor hulp aan zwanen Nieuws 15 apr, 15:10
• Ard Molenaar na het voltooien van de marathon.
Ard Molenaar werkte vijf jaar na noodgedwongen stop toe naar zijn eerste marathon (en liep hem uit) Nieuws 15 apr, 13:40
Afbeelding
ID-kaart of paspoort ophalen kan voortaan zonder afspraak Nieuws 15 apr, 13:22