Afbeelding
Foto: Vos, Michel de (WNZ

Versteviging damwanden Hollandsche IJsselkering

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - Het onderhoudswerk van Rijkswaterstaat bij de Hollandsche IJsselkering concentreert zich dit onderhoudsseizoen van april tot en met september op de damwanden. Behalve conserveren en repareren, verstevigt aannemer De Klerk een aantal damwanden met ankers en plaatst op één locatie een nieuwe damwand. De hinder voor de omgeving blijft beperkt.

 

Planning en hinder 

De werkzaamheden zijn medio april begonnen en duren tot en met half september 2020. Het wegverkeer ondervindt hiervan geen hinder. Enige geluidshinder is tijdens de werkzaamheden onvermijdelijk. Dinsdag 23 tot en met donderdag 25 juni is de sluis drie dagen overdag gesloten voor de scheepvaart vanwege het werk aan twee damwanden in de sluiskolk. De rest van het onderhoudsseizoen veroorzaken de werkzaamheden geen hinder voor de scheepvaart.


Intrillen nieuwe damwand

Bij het magazijn van het complex versterken we de kade met een nieuwe extra damwand. Dit is nodig omdat daar soms zwaar materieel wordt gelost zoals kranen. De nieuwe stalen damplanken worden over water aangevoerd. De damwand wordt ingetrild met een zogeheten trilblok. Deze methode veroorzaakt minder geluidsoverlast dan heien en trillingen in de buurt. Na het intrillen en verankeren kan de damwand daarna weer vijftig jaar vooruit.

Verankering en repareren overige damwanden

De rest van de damwandwerkzaamheden op het complex bestaan uit verankeren, repareren en conserveren. Rond waterniveau brengen we nieuwe ankers aan om de damwanden te verstevigen. Hiermee wordt de levensduur van de damwanden twintig jaar verlengd.

Deltawerken in topconditie

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel beschermt het laagstgelegen deel van Nederland, 6,76 m onder NAP. Dit Deltawerk was als eerste van de 13 klaar. Rijkswaterstaat begon een jaar na de watersnoodramp (1953) met de bouw; in 1958 was de kering klaar. De monumentale kering fungeert ook als brug en waterweg. Door de Deltawerken in topconditie te houden, blijven ze oersterk en veilig. Rijkswaterstaat voert tot 2023 bijzonder onderhoud uit aan de Hollandsche IJsselkering, de Maeslantkering, de Volkeraksluizen en de Haringvlietsluizen. We repareren en vervangen onderdelen en we verbeteren de werking. Daarbij kiezen we voor duurzame oplossingen. De keringen beschermen in combinatie met andere maatregelen de inwoners van Zuid-Holland en Zeeland tegen hoogwaterr.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws gisteren
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55