Afbeelding

Leefgoed de Olifant: Beeldentuin 2020 geopend

Algemeen 50 keer gelezen

Nieuwerkerk - De Beeldentuin op Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan den IJssel is onlangs officieel geopend door burgemeester Han Weber en recreatiewethouder Daan de Haas van Gemeente Zuidplas. Naast een aantal deelnemende artiesten was ook de kersverse directeur Ton Aker van Recreatieschap Hitland bij de opening aanwezig. Er is prachtig werk te zien van 14 bekende kunstenaars waaronder Jan Ketelaar (Potzenmakerij), Ineke van Dijk en Lex Schilperoord en zijn er vijf installaties land art gemaakt in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Dit is een voorproefje voor een tweejaarlijks Hit Land Art festival. Behalve het werk van acht beeldende kunstenaars, is er ook werk van zes kunstenaars dat er permanent staat. Vanwege de coronamaatregelen vond de opening in besloten kring plaats. Tot 13 september is de Beeldentuin van woensdag tot en met zondag ieder heel uur te bezoeken. Aanvangstijden zijn ieder heel uur van 11.00 tot en met 17.00 uur.

Het welkomstwoord was van Ariann Kraaijeveld van de organiserende Stichting Leefgoed de Olifant. Ze bedankte de bestuursleden Bart Belonje en Rob Stolk voor de voorbereidingen en Blok Hoveniers die het transport verzorgde voor de enorme cortenstalen beelden van Jan Ketelaar uit Drachten. Na de opening, waarvoor de gemeentevertegenwoordigers de roze linten moesten verwijderen die het toegangshek afsloten, waaierden de genodigden uit over het Leefgoed.De aanwezige kunstenaars gaven zelf toelichting over hun werken. De grootste publiektrekkers zijn de enorme cortenstalen beelden van Jan Ketelaar, daarom was Bart erop gebrand deze naar het Leefgoed te halen. Gelukkig wilde Blok Hoveniers het transport van en naar Drachten voor zijn rekening nemen.

Kunstenaars

De deelnemende kunstenaars aan de Beeldentuin zijn dit jaar: Albert Kramer, Nelly Geluk, Rieke van der Stoep, Liedeke Veninga, Jan Ketelaar, Don Satijn, Lex Schilperoord en Riesjart Bus. Permanent werk is er van Ineke van Dijk, Leo Jongenotter, Lili Schultz, Paz Sans en Jan-Clemens Lampen en Nora van Krimpen.

Land art try out

De vijf land art-creaties in de Beeldentuin zijn gemaakt door Johan Sietzema, Piet Kouwenhoven, Bart Belonje, Mariska Palsgraaf en Hedy Hempe. De land art-installaties zijn gemaakt als try out voor Hit Land Art, een tweejaarlijks festival op Park Hitland. Dit werd gesubsidieerd in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Land art blijft staan, vergaat, vergroeit en/of blijft zichtbaar als een landmarkering. Initiatiefnemer Belonje heeft al enkele mensen bereid gevonden om er een tweejaarlijks evenement van te maken. Tijdens de opening bleek duidelijk dat daar van gemeentewege en het Recreatieschap Hitland belangstelling voor is. Binnenkort vinden er besprekingen over plaats.

Leefgoed de Olifant

De 42 beelden staan in de prachtige entourage van het parkachtige Leefgoed de Olifant tussen de Goenendijk, ter hoogte van de werkhaven van Ver-Hitland, met historische schepen, en Park Hitland. Leefgoed de Olifant wordt in stand gehouden met de opbrengst van restaurant De Dames en vrijstaande vergaderlocaties waar ook partijen kunnen worden gehouden. Leefgoed de Olifant is een non-profit organisatie waarvan de horeca en vergaderlocaties professioneel worden gerund en de culturele activiteiten door vrijwilligers worden verzorgd. Ook bij het tuinonderhoud zijn vrijwilligers betrokken.

Bezoek gereguleerd

Wil je zeker weten dat je mee kunt met een rondleiding, dan is vooraf boeken voor de dag en het uur dat ze willen komen via Leefgoed.nl/tickets, omdat er voorlopig niet meer dan tien personen tegelijk worden toegelaten.

Een uitgebreide impressie van het werk, de kunstenaars, de bezoekersregelingen etc. kunt u vinden op leefgoed.nl.

(Foto’s: Rob Stolk)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 22 uur geleden
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30