De Capelse jongerenraad werkt samen met de gemeente en met jongeren voor jongeren.
De Capelse jongerenraad werkt samen met de gemeente en met jongeren voor jongeren. Foto: onbekend

‘Door corona liep alles anders’

Algemeen 34 keer gelezen

Capelle - De Capelse Jongerenraad bestaat uit een groep jongeren tussen de 12 en de 25, die allemaal een andere achtergrond hebben. Zij zetten zich ervoor in om de stad leuker te maken voor de jongeren. Ze geven de Capelse jongeren een stem en brengen ze zo onder de aandacht. Ook willen zij jongeren prikkelen zelf in actie te komen. Momenteel kunnen veel activiteiten niet plaatsvinden door corona. Daarom wordt zo veel mogelijk gedaan via social media.

Door Annemarie van der Ploeg

Deze tijd beleeft iedereen anders, maar ook voor jongeren is het moeilijk. Newroz Güçlü, voorzitter Capelse Jongerenraad: “Als je jong bent heb je veel sociale contacten en ga je na school naar buiten. De hele dag binnen zitten is moeilijk, ook voor de ouders die met de jongeren binnen zitten. Je wilt wel eens uitgaan, vrienden bezoeken en met z’n allen samenkomen. Maar dat zijn dingen die nu niet gaan, dus ben je voor een groot gedeelte thuis. Het is te doen; je moet wel. Wij zijn met de Jongerenraad van januari tot en met maart druk bezig geweest om zaken goed aan te pakken voor een frisse start in 2020. Door corona konden wij de geplande activiteiten niet uitvoeren. Maar ik denk dat het belangrijk is, dat we onze stem kunnen laten horen en we aanspreekbaar zijn voor nieuwe ideeën.”

“Onze raad bestaat uit een voorzitter, een vice-voorzitter en 10 leden met allemaal een andere achtergrond in de leeftijd van 12 tot en met 25 jaar. We proberen de stem van de Capelse jongeren te vertegenwoordigen. Partijen raadplegen ons vaak om mee te denken over ideeën en vragen ons wat jongeren ervan zouden vinden. Voor de gemeente zijn we een goede schakel om onze mening te geven en puntjes op te merken waar ambtenaren niet op komen. Jongeren kijken nog fris de wereld in en hebben creatieve ideeën. Zo spraken wij een tijd terug mee over groene energie en het zuiniger maken van huizen door middel van zelf opgewekte stroom. Ook spraken wij over het nieuwe jeugdbeleid en onze inzichten hierop.

Nu, in coronatijd, zijn we bezig met een campagne. We proberen jongeren aan te spreken en te informeren over de door de overheid gestelde regels. Wat mag nou wel en wat mag niet? En we vragen hen om hun mening en behoeften. Wat kunnen we in deze tijd voor de jongeren betekenen? Daarnaast zijn we op de achtergrond bezig met vooruit plannen, zodat we direct kunnen starten als we weer aan de slag mogen. Wat kunnen we doen op 1,5 meter afstand.? We denken bijvoorbeeld aan sportdagen. Deze willen we onderscheiden in bootcamps en voetbaltoernooien in samenwerking met scholen en verenigingen uit Capelle. En in de maand december gaan we mensen die het niet breed hebben verwennen met Sinterklaas en kerst.

We kijken terug op hoogtepunten, zoals het eerste feest dat we organiseerden onder de naam CapVibes. Deze eerste editie trok zo’n 300 jongeren, die los konden gaan op actuele muziek van dj’s, rappers en MC’s. We hadden een mooie line-up met Supergaande, Dopebwoy, Young Ellens, DJ Wef en DJ Latu. We willen natuurlijk graag een tweede editie van CapVibes organiseren. De wens is om CapVibes wielen te geven en on tour te gaan. We willen verschillende wijken af gaan met een leuke line-up. Hopelijk kunnen we deze wens snel realiseren.”

Wil jij als jongere meedenken over de toekomst en heb jij misschien ideeën voor de toekomst? Kom met creatieve ideeën waar volwassenen misschien niet op komen en lever zo jouw bijdrage. Stuur jouw idee of vraag naar cjr@capelleaandenijssel.nl. Wij zijn te vinden op Instagram (@capelsejongerenraad) en op Facebook (@capelsejongerenraad).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 20 uur geleden
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 23 uur geleden
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's gisteren
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55