Problemen helpen oplossen? Word buurtbemiddelaar!

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - Vrienden hebben is fijn, maar goeie buren nóg fijner. Iedereen met een burenconflict weet dat. Vrijwillige buurtbemiddelaars ondersteunen bij het oplossen van problemen tussen buren. Zeker in coronatijden zijn buren vaker thuis. Naast mooie initiatieven zorgt dit ook voor meer hulpvragen aan Buurtbemiddeling. Daarom zoekt Welzijn Capelle mensen die zich als buurtbemiddelaar willen inzetten voor anderen.

Miscommunicatie of kleine irritaties tussen buren kunnen zich opstapelen tot een heus probleem. Tot mensen elkaar niet meer kunnen luchten of zien. Dat oplossen, of beter: voorkómen, kan met behulp van buurtbemiddeling. Dit is onpartijdige, gratis hulp, van onafhankelijke en getrainde vrijwillige bemiddelaars. Zij helpen buren om hun problemen op een positieve manier te bespreken en afspraken te maken. Bijna altijd komen mensen er met hulp van een buurtbemiddelaar samen goed uit.

Reacties

Alle betrokken partijen zijn positief over buurtbemiddeling. Een greep uit de reacties van bewoners: ‘De bemiddelaars belden snel, ze waren neutraal en hebben de gesprekken goed geleid’, en ‘De lucht is geklaard, we praten weer normaal met elkaar’. De huidige bemiddelaars verwoorden het zo: ‘Wij zijn goed in het luisteren naar wat niet gezegd wordt. Conflicten helpen oplossen is heel bevredigend’. Ook de politie is blij met de bemiddelaars: ‘Het voordeel is dat er niet meteen iemand in uniform voor de deur staat. Dus schakel eerst buurtbemiddeling in!’

Uitdagende vrijwilligersbaan

Coördinator Buurtbemiddeling Pam van Rooijen van Welzijn Capelle: ‘Wij zoeken enthousiastelingen met goede sociale en communicatieve vaardigheden, die onpartijdig en zonder (voor)oordeel kunnen luisteren. Ze vinden het leuk om mensen te helpen, zelf oplossingen te vinden en respecteren ieders privacy. Daarnaast zijn zij leergierig en kunnen zij goed samenwerken’ 

Opleiding en begeleiding

Gemiddeld besteedt een buurtbemiddelaar één dagdeel per week aan het vrijwilligerswerk. Nieuwe kandidaten krijgen een gecertificeerde training Buurtbemiddeling en jaarlijks een verdiepingstraining. Een professionele coördinator begeleidt de vrijwilligers. Ook zijn er regelmatig teamoverleggen en intervisiebijeenkomsten met collega-bemiddelaars. 

Coronamaatregelen

Natuurlijk nemen ook de buurtbemiddelaars de maatregels van het RIVM serieus. Intakes zijn daarom voorlopig telefonisch, en persoonlijke bemiddelingsgesprekken met 1,5 meter afstand. 

 

Aanmelden of meer informatie

Buurtbemiddelaar worden? Voor meer informatie of aanmelden, neem contact op met coördinator Buurtbemiddeling Pam van Rooijen, p.vanrooijen@welzijncapelle.nu of 06 - 398 36 317.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15
• Een impressie van de nieuwe buurt vanuit de lucht.
Succesvolle eerste fase nieuwbouw 'Boss' krijgt vervolg Advertorial 16 apr, 15:13
• BC Schollevaar 1 boekte een historische promotie.
Capels badmintonsucces: BC Schollevaar is terug in eerste divisie Sport 16 apr, 12:53
• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 16 apr, 09:45
• De rood verlichte Hollandse IJsselkering.
Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege hoogwater Nieuws 16 apr, 08:42