Leerling Maud Canter en docent Jorg Keizer van het IJsselcollege. (Tekst: Annemarie van der Ploeg)
Leerling Maud Canter en docent Jorg Keizer van het IJsselcollege. (Tekst: Annemarie van der Ploeg) (Foto: )

Leerlingen en leraren van het IJsselcollege blij met versoepeling

  •   keer gelezen

Capelle - Toen de coronacrisis begon, moesten ook de middelbare scholen dicht en werd er op afstand lesgegeven. Sinds 2 juni zijn de scholen weer open met de nodige maatregelen. Bij het IJsselcollege werd gekozen voor een hybride onderwijssysteem, dat wil zeggen dat hier de ene helft van de VMBO leerlingen ‘s ochtend fysiek lessen krijgt en ‘s middags online lessen. Bij de MHV tak is er ‘s ochtends online les en ‘s middags fysiek.


Dit is de enige middelbare school in de regio die een dusdanig systeem heeft weten op te zetten waarbij de leerlingen zoveel mogelijk in de week naar school komen en deze hybride vorm volgen. Er zijn nooit te veel leerlingen in de school en docenten zien de leerlingen minstens twee keer per week. Zo kwam de structuur voor de leerlingen weer terug. Docent Engels, Jorg Keizer en leerling uit 3 kader VMBO Maud Canter zijn blij met de versoepeling.

Keizer vertelt: “Leerlingen waren blij om weer naar school te gaan. De structuur kwam terug, vraagbaken waren er weer en ook vriendjes en vriendinnetjes kwamen weer terug. Docenten kregen weer grip op de zorgleerlingen die uit beeld waren geraakt. Ik kon via Microsoft Teams wel wat aanpassingen maken voor mijn vak. Ik gaf liedjes op en kon gesprekjes voeren. Als mentor van 3 VMBO merk ik dat leerlingen echt blij zijn, dat ze weer contact konden krijgen. Toetsen worden zo veel mogelijk dit schooljaar ingehaald, dit geldt met name voor de klassen die verplicht aan hun PTA moeten voldoen. Als we te veel naar het examenjaar doorschuiven wordt dat jaar te zwaar.” Keizer en Maud voeren een gesprek over de herstart.

Keizer: “Jij zit niet in mijn klas maar volgt wel dezelfde profielvakken. Alle drie groepen zitten nu elke keer in hetzelfde lokaal. Vind jij het fijner om in één lokaal les te krijgen?” Maud: “Zeker, zo raak je de andere leerlingen niet zo snel aan en heb je ook je eigen plekje.”

Keizer: “Hoe verloopt het contact met de docenten en met je mentor?” Maud: “De docenten gaan nu soms tijdens de les naar een ander lokaal om iets te pakken en dat is wel een beetje vervelend. Maar het valt wel mee. Het contact is gewoon goed.”

Keizer: “Je hebt nu op school les gehad, online les gehad en een soort mix daarvan. Hoe zou jij het vinden om daar in september mee door te gaan? Maud: “Dat zou ik prima vinden, maar dan wil ik graag eerder horen wanneer online lessen gepland staan.” Keizer: “Ja lastig, dat komt omdat Magister en Microsoft Teams niet gekoppeld zijn.”

Conclusie: Een fijn systeem, maar verbeteringen zijn er ook.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten