Logo ijsselenlekstreek.nl


Tineke Straver is bijna tien jaar directeur van Het Baken. (Foto: Margriet van Dam)
Tineke Straver is bijna tien jaar directeur van Het Baken. (Foto: Margriet van Dam) (Foto: Margriet van Dam)

Tineke van basisschool Het Baken kent alle kinderen bij naam

Capelle - Tineke Straver woont al bijna veertig jaar in Capelle. Deze directeur van protestants-christelijke basisschool Het Baken in Schollevaar kan zich daarom terecht Capellenaar noemen. Ze heeft allerlei ontwikkelingen meegemaakt op school. Het groene schoolplein is één van de laatste vernieuwingen. Deze week staat Tineke Straver als Capellenaar van de Week in deze krant.

Waar stond je wiegje?

"In Rijswijk."

Sinds wanneer woon je in Capelle?

"Sinds oktober 1980. Ik voel me echt een Capelse."

Hoe lang ben je al directeur van deze school?

"In november ben ik tien jaar directeur en ik werk hier vanaf 1981. Toen ben ik begonnen als leerkracht."

Wat is de mooiste ontwikkeling die je hebt meegemaakt?

"Mijn hele werkzame leven. Ik ben rechtstreeks van de Pedagogische Academie aan de slag gegaan als leerkracht, 21 jaar was ik. Ik vind het een geweldig vak. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen een veilige plek hebben waar ze zich prettig voelen en tot leren komen. Ze hebben een duidelijke structuur nodig om te weten hoe ze zich moeten gedragen. We zijn dit jaar gestart met de 'Vreedzame School'. Dat betekent dat je samen met de kinderen afspraken maakt, waar zij ook achter staan. Zelf sta ik af en toe voor de klas. Ik ben een strenge juf, maar wel met veel humor. Ik ken alle kinderen bij naam. Dat zijn er bijna honderdtachtig. Als er iets is, moet ik weten welk kind het is. Het mooie is dat ik kinderen van oud-leerlingen op school heb zitten. Het is een soort dorpje op zich. Ik vind het leuk om de school op de kaart te zetten. Ik sta voor de ontwikkeling van kinderen en daarin ontwikkel ik zelf ook. Ik ben daarnaast sterk voor het wijkgerichte. Ik ben bestuurslid van het WOP en zo zie ik wat de wijk nodig heeft. Ik ben een netwerker en ik zoek altijd verbinding, een verbindende netwerker, dus. Wij zijn een christelijke school en ik heb als motto 'Je bent een parel in Gods hand, elk kind mag er zijn en die parel moeten wij glanzend houden, dus als er vlekjes zijn, poetsen wij die schoon'. Het is echt mijn passie. Mijn man heeft het altijd over een betaalde hobby. Ik zie die kinderen als 4-jarigen binnenkomen en als 12/13-jarigen weggaan met alle ups en downs. En dan die herinneringen! Een jongetje zei eens: 'U bent toch vrij op vrijdag? Dan heeft u mazzel, zeg. Dan mag u drie dagen laat naar bed!'"

Jullie hebben nu een groen schoolplein. Leg uit?

"Daar zijn we een paar jaar mee bezig geweest. Het ging in eerste instantie over een gezond schoolplein. Maar ook dit: als je een ander spel aanbiedt, zie je dat kinderen anders reageren. Samen met basisschool de Catamaran hebben we besloten hoe we dit plein groen konden maken. Er ligt een heuvel, er zijn palets, stokken om mee te bouwen, schors om doorheen te lopen, een blote voetenpad, speeltoestellen die tot bewegen uitdagen, picknickbanken, een tribune en een podium. Er komen nog plantenbakken waarin we groenten gaan verbouwen. Ook zijn we bezig met afvalscheiding."

Wat maakt Capelle zo mooi?

"Het leuke aan Capelle is dat je er alles hebt. Het heeft toch nog een dorpskarakter. We wonen naast het Schollebos, de ideale plek om te wonen."

Waar kom je graag?

"In het Schollebos en in het Isala Theater. En in de Koperwiek om lekker te winkelen!"

Wat mist Capelle?

"Een goede verbinding van Schollevaar naar het centrum. Het OV is lastig. Verder heb ik niets wat Capelle mist, niet wat ik belangrijk vind."

Opening schoolplein

De pcb Het Baken is te vinden op het Maria Danneels Erf in de Capelse wijk Schollevaar. Samen met de Catamaran hebben zij een groen schoolplein. Dit plein wordt geopend door wethouder Josien van Cappelle op dinsdag 10 oktober om 8.45 uur.

Meer berichten


Shopbox