Afbeelding

Column Gerard Vermeeren: Fmaj7

Algemeen 33 keer gelezen

Capelle - En ineens pak ik mijn gitaar weer op en schrijf een melodie. Het was al een jaar of drie geleden geweest dat ik veelvuldig gitaar speelde. De tekst komt later wel, want ik heb nog een map vol ongebruikte songteksten. De band waarin ik speelde hield op te bestaan, voordat mijn voorraad teksten gebruikt was.


Capo op drie en mijn favoriete akkoord ‘Fmaj7’ en een nieuw nummer is al zo goed als geboren. Ik laat wat vingers los, zet wat vingers bij, verander van greep en de melodie van het refrein is een feit. Nu het couplet. Ik begin met een Em, switch naar Am en de eerste melodielijnen van het couplet zijn bijna compleet. Ik ‘piel’ wat door en het nieuwe nummer is af.

Ik laat wat vingers los, zet wat vingers bij

Ik pak mijn map erbij met ongebruikte songteksten en snuffel ze door. Ik vind een kleine tekst die ik jaren geleden heb geschreven. Ik zoek naarstig naar de emotie van toen. De tekst gaat over een tekst die nooit afgemaakt is. Door omstandigheden had de muzikant het nooit af kunnen maken. Ik probeer de eerste regels op de melodie te zingen. Het refrein klopt meteen. Aan het couplet moet ik schaven, maar niet teveel, want de tekst mag niet af zijn. De intentie moet na al die jaren wel bewaard blijven. Na een goed uurtje stoeien is het nummer af! Nou ja, voor zover ik het dus toelaat.

Ik zal het niet op cd uitbrengen, want die tijd ligt al een poosje achter me en daarnaast, wie luistert er nog cd’s? Lp’s, downloaden en streamen zijn hot. We gaan het gewoon met mijn nieuwe band ‘live’ uitvoeren. En verder zien we wel!

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’, ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ en ‘Onder water’ te bestellen bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel of u lokale boekhandel. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 13 uur geleden
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00