Blauwalg in het Schollebos. (Foto: Ruud Sterk)
Blauwalg in het Schollebos. (Foto: Ruud Sterk) (Foto: )

Voorzitter Ruud Sterk van SNC: ‘Blauwalg in vijvers Schollebos’

  •   keer gelezen

Capelle - Afgelopen weekeind vissterfte in de “IJsvogelvijver” in Schollebos. Het water stonk (rioollucht). In de “Grote Vijver” aan de noord-oever groenig drijvende drab. Alles wees op blauwalg.


(Door Ruud Sterk van Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel)

Blauw-algen zijn geen algen, maar bacterieën (Cyanobacteriën, de oudst levende organismes op aarde!). In warme periodes (nou die hadden we!) vermeerderen deze zich spectaculair in stilstaande of langzaam stromende, voedselrijke (fosfaten!) wateren. Afgestorven bacteriën verspreiden giftige stoffen en een rioollucht. De giftige stoffen veroorzaken bij contact oog- en huidirritaties, maar bij inname van besmet water ook buikkrampen, braken en diarree. Niet alleen bij mensen maar ook bij honden! Ook vissen kunnen door blauwalgen het loodje leggen en dode vissen zijn weer een risico op Botulisme. Botulisme wordt ook door een bacterie veroorzaakt (Clostridium botulinum) en die bloeit op in zuurstofarm water met hoge temperatuur. Vooral dodelijk voor watervogels (verlammingen), maar er is een type – weliswaar zeldzaam – die ook voor mensen gevaarlijk is. En last but not least: in warme stilstaande of langzaam stromende wateren wordt ook het risico op Ziekte van Weil (Leptospirose) groter: ook een bacterie die verspreid wordt door de Bruine Rat via zijn urine en gevaarlijk voor mens en hond.
In de hittegolfperiode zag ik bij het hondenstrandje in Schollebos niet alleen honden in het water, maar ook kinderen. Maandag dus aan de bel getrokken bij gemeente. Diezelfde middag gelijk waarschuwingsbord bij hondenstrandje geplaatst. Maar op meerdere plaatsen laten mensen hun hond het water in en ook vissers kunnen in contact komen met blauwalg. Een algemene waarschuwing lijkt mij op zijn plaats.
Bestrijding van blauwalgen is een lastige zaak: er zijn meerdere soorten en het watersysteem is ook belangrijk. Dat is aan het Hoogheemraadschap. Ik denk dat een versterkte doorstroming van het watersysteem zal helpen, ook al is al het ingelaten water rijk aan fosfaat. Vooralsnog: laat uw kinderen en huisdieren NIET zwemmen in het water van vijvers of singels!

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten