Afbeelding
Foto: Beeldbank HVC

Historische rubriek: De bewaarder van het raadhuis

Algemeen 41 keer gelezen

Capelle - Het oude raadhuis aan de Dorpsstraat 3, had vroeger een bewaarder. In 1934 ging het economisch slecht. Ook in de tuinderij van de familie Soek aan de ‘s Gravenweg. Toen de gemeente een bewaarder voor het raadhuis vroeg, solliciteerde mw. Soek. Maar vrouwen werden niet in zelfstandige functies benoemd. Daarom werd haar man bewaarder.

Door Wim van den Bremen

Omdat zijn vrouw de functie ging uitoefenen, moest zij een gezondheidsverklaring afgeven. Het gezin verhuisde naar de bovenverdieping van het raadhuis. De man bleef elke dag op zijn tuinderij werken. Als hij thuis kwam hielp hij zijn vrouw. Dat hield in: alle dienstvertrekken moesten ’s morgens voor 8.30 uur schoon zijn. Als ergens vergaderd werd moest het vertrek weer schoon zijn voor de volgende vergadering. De kosten van de schoonmaakmiddelen waren voor de huisbewaarder. De centrale verwarming moest zo zuinig mogelijk worden gestookt. Het raadhuis mocht nooit onbewaakt worden gelaten. De huisbewaarder of zijn vrouw moesten aanwezig zijn. En ze moesten telefonische mededelingen buiten werktijd aan- en opnemen. Als de bewaarder en zijn vrouw weg wilden, moesten zij aan het college toestemming vragen. Zij moesten op hun kosten voor passende vervanging zorgen.

Natuurlijk hadden ze een geheimhoudingsplicht over alles wat ze in het gemeentehuis hoorden. Buiten het gezin mochten zij geen andere personen in hun bovenwoning laten inwonen. Maar als het om een secretarieambtenaar ging, moest die tegen aannemelijke voorwaarden volledig pension kunnen krijgen.

Het jaarloon was fl. 700,00 en de huishuur fl. 200,00. Daarnaast werd 10 procent pensioenpremie ingehouden. Dit alles werd vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Die werd ondertekend door de gemeentesecretaris, burgemeester en de heer Soek. De handtekening van mw. Soek komt op dit document niet voor. De dochter uit het gezin vond dit arbeidscontract in het gemeentearchief. Ze realiseerde zich hoe het kwam dat haar ouders altijd aan het werk waren. Ze zijn nooit vrij geweest.


Meer weten?

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

hvc-capelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 21 uur geleden
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 23 uur geleden
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55