Nieuwe Rivium.
Nieuwe Rivium.

D66 Capelle wil referendum over plannen Rivium

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - De Capelse D66 fractie wil een referendum over de voorliggende plannen voor het Nieuwe Rivium.  De plannen zorgen voor broodnodige extra woningen, maar kunnen in de omliggende wijken overlast geven, bijvoorbeeld met parkeren en verkeer. Daarnaast zijn er financiële risico’s voor de gemeente Capelle.

 

Zinho Schelkers, raadslid voor D66 en indiener van het voorstel om het raadplegende referendum te houden zegt: “Wij willen graag dat de Capelse bevolking haar stem kan laten horen over deze plannen met grote gevolgen voor de komende tientallen jaren. Dat kon tot nu toe niet.” Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 waren de plannen voor het Rivium nog niet aan de orde. Geen enkele politieke partij had zulke verstrekkende plannen in het verkiezingsprogramma staan.

De D66 fractie wil dan ook graag dat gelijk met de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart 2021 een referendum wordt gehouden over de plannen voor het Rivium. De plannen voor het Rivium, beschreven in het gebiedspaspoort, moeten leiden tot een hippe en levendige wijk met ongeveer 5000 woningen. Daarmee wordt het Rivium het grootste project voor Capelle in meer dan 20 jaar. De vele keuzes over mobiliteit en parkeren, beschikbaarheid van openbaar groen en voorzieningen in de nieuwe woonwijk hebben grote invloed op de bestaande, omliggende wijken. 

Zinho Schelkers wil graag benadrukken: “Het referendum gaat over het huidige plan voor het Nieuwe Rivium. Een stem tegen het huidige plan is geen stem tegen woningbouw op het Nieuwe Rivium, maar tegen het plan hoe het nu voor ligt. Een negatieve uitslag van het referendum zou dus tot gevolg kunnen hebben dat een aangepast plan wordt gemaakt”.

Capelle heeft al sinds 2011 de mogelijkheid om een referendum te houden, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Het D66 voorstel is het eerste initiatief om daadwerkelijk een referendum te houden. Zinho Schelkers nogmaals: “Door met dit referendum in te stemmen, kunnen partijen laten  zien echte invloed voor de inwoners van Capelle te willen.” 

Het voorstel voor een referendum wordt op 16 september besproken in de raadsbrede commissie en tijdens de raadsvergadering van 28 september wordt besloten over het referendum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws gisteren
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55