Sommige planten groeien graag tussen de voegen van tegels.
Sommige planten groeien graag tussen de voegen van tegels.

Helemaal thuis tussen de straattegels

Algemeen 41 keer gelezen

Capelle - In de zomermaanden klinkt regelmatig het geluid van de bosmaaier door de wijk. De groenploeg is bezig om het onkruid tussen de stenen te verwijderen. Dat is soms nodig, omdat de gemeente gelukkig geen gif meer spuit om de voegen schoon te houden.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle

Die voegen zijn een prima plek voor zaden om te kiemen. Onder gunstige omstandigheden (niet te heet en zo nu en dan een regenbuitje) kan een straatje er al gauw flink groen uitzien. Veel planten houden het van nature niet lang vol in die omgeving. Maar er is een groep planten, de zogenaamde tredplanten, die zich niet zo makkelijk laat wegjagen. Zij voelen zich daar juist helemaal thuis. Meestal zijn ze niet zo opvallend, liggen min of meer plat op de grond, bloeien met kleine witte of groenige bloemetjes en zijn bestand tegen betreding. Een grasje dat zich vaak tussen de tegels van het terras in de tuin vestigt is het straatgras, soms maar enkele centimeters hoog. Het is een snelle groeier en zit tamelijk los in de grond.

Harig vingergras

Minder vaak in de tuin, maar wel in de zandige voegen van een parkeerplaats of het voetpad groeit een andere soort uit de grassenfamilie, het harig vingergras (Digitaria sanguinalis). Harig omdat de bovenkant van het blad harig is en vingergras omdat de aren als vingers van een hand aan de top van de stengel staan. Zonder een steuntje liggen de stengels plat op de grond en alleen het bovenste deel met de bloeiharen staat rechtop. Als hij tegen een muurtje groeit kan hij wel 50 centimeter hoog worden.

De temperatuur in de stad is een aantal graden hoger dan in het buitengebied. Dit komt door de dichte bebouwing, verstening en gebrek aan verdamping door de afwezigheid van groen en water. Het harig vingergras is een warmte minnende soort en daarom zien we hem de laatste jaren steeds meer op straat verschijnen. Bovendien worden kiemplantjes in het voorjaar niet meer doodgespoten. Hierdoor hebben de planten de kans om snel in bloei te komen en zaad te produceren, dat meteen weer kan ontkiemen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC of kijk op:

www.natuurvriendencapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage gisteren
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 19 apr, 08:50
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20