Nathan Azopardi op het Stadsplein in Capelle aan den IJssel. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Nathan Azopardi op het Stadsplein in Capelle aan den IJssel. (Foto: Annemarie van der Ploeg) Foto: Annemarie van der Ploeg

‘COVID crisis gaf mij andere inzichten’

Algemeen 41 keer gelezen

Capelle - Fotograaf Nathan Azopardi werd geboren in Engeland. Hij woonde elf jaar in Oostenrijk en kwam vijftien jaar geleden naar Nederland. Eerst woonde hij in Rotterdam Kralingen en Ommoord om zich vervolgens in Capelle aan den IJssel te vestigen. Hij trouwde met een Nederlandse vrouw en zij hebben samen een kind. Door de COVID-19 crisis heeft hij zijn werkgebied verbreed.

Door Annemarie van der Ploeg

“Voor de COVID crisis had ik een netwerk opgebouwd in Montreal/Canada en Amerika. Ik had gesprekken met mensen over wat zij deden, waarom zij dit deden en maakte portretten van hen, waarin ik dit alles tot uiting wilde laten komen. Om hun gevoelens te kunnen horen, was het nodig om met hen op een persoonlijk niveau te komen. In Nederland kost dit meer moeite en dat maakt het voor mij des te interessanter. Toen de COVID crisis uitbrak, was het moeilijker om contact met mensen te hebben dus ging ik meer dingen als bloemen fotograferen. Dat doe ik overdag. Ik heb een leven overdag en een ‘s nachts. ‘s Nachts heb ik contact met mensen in Amerika en luister naar hen zonder dat er nu portretten van hen worden gemaakt. Ik probeer te weten te komen wat de gevoelens en spanningen van de mensen zijn en die naar de Nederlandse situatie te vertalen. Ik ben heel erg bezig op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Momenteel wil ik proberen de fotografie met menselijk contact weer op te pakken. Dit soort werk heb ik zes jaar gedaan totdat COVID roet in het eten gooide. Ik kan wel wat Nederlands praten maar bij mijn werk doe ik dat meestal niet omdat ik in het Engels mijn bedoelingen beter onder woorden kan brengen. Ik fotografeer zowel in kleur als in zwartwit. Portretten van mensen maak ik meestal in zwartwit omdat daar de details beter in uitkomen. Bij bloemen doe ik dat in kleur omdat hier het geheel belangrijker is dan de details”, vertelt Azopardi.

De COVID crisis heeft Azopardi wat meer over zijn eigen creativiteit geleerd. “Mijn focus is nu in grote lijnen in twee delen gesplitst; in dingen die mensen willen hebben zoals bijvoorbeeld bloemen en in de mentale gezondheid van de mensen. Wat beweegt hen? Wat hebben zij nodig? Ik zie de fotografie als gereedschap om hun verhaal in beeld te brengen. Ik vorm mij in de gesprekken een beeld van de mensen en probeer dat dan in een plaatje weer te geven. Uiteindelijk wil ik vanuit mijn belangstelling voor mentale gezondheid daar een apart werkgebied van gaan maken met o.a. coaching sessies naast mijn huidige werk als fotograaf. Mijn motto is: We get to be the fire that sparks others now!”

Wil je meer informatie over de werkgebieden van Nathan Azopardi? Hij heeft twee websites: www.nathanazopardi.net en www.wegettobe.com. Op deze laatste website vinden interviews, gesprekken en sessies plaats over geestelijke gezondheid, werk en jezelf. Hier kun je openhartige gesprekken voeren, naar anderen luisteren en vragen stellen. Er zullen zoom sessies plaatsvinden op deze website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
KCC handhaaft zich op hoogste niveau na winst in play-downs Sport 7 uur geleden
• Jeroen Kolster hardlopend in actie.
Geld inzamelen voor palliatieve zorg: Jeroen Kolster volbrengt marathon Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Burg. Schalijlaan en Burg. Bakkerlaan twee avonden en nachten deels dicht Nieuws 22 uur geleden
• Tamara (links) haalde 525 euro op voor de zwanengroep Zuid-Holland.
Tamara Heerkens loopt marathon Rotterdam voor hulp aan zwanen Nieuws 23 uur geleden
• Ard Molenaar na het voltooien van de marathon.
Ard Molenaar werkte vijf jaar na noodgedwongen stop toe naar zijn eerste marathon (en liep hem uit) Nieuws gisteren
Afbeelding
ID-kaart of paspoort ophalen kan voortaan zonder afspraak Nieuws gisteren
Afbeelding
Voetbaloverzicht: zo presteerden de lokale clubs afgelopen weekend Sport 15 apr, 11:10
—
Fietsen voor leven met en na kanker op 22 juni Nieuws 15 apr, 10:30